1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Надежди за деблокиране на спрените плащания по САПАРД

Надежди за деблокиране на спрените плащания по САПАРД

Срокът за решение на Еврокомисията е 3 месеца

 

Надежди за скорошно отблокиране на спрените плащания по програма САПАРД изразиха вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева и земеделският министър Валери Цветанов в Брюксел, където разговораха с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боeл.

Министрите Плугчиева и Цветанов информираха еврокомисар Боел за направеното в България след 14 май, когато се състоя поредната среща в Европейската комисия по т. нар. План за действие за отстраняване на нередности, свързани с отпускането на средства за страната ни по линия на предприсъединителната програма САПАРД.

"Тогава поехме задължения и ангажименти, които трябваше да бъдат докладвани. Имахме готовност за това по част от тях и използвахме възможността, че министър Цветанов е в Брюксел за участие в Съвета на земеделските министри от Европейския съюз, за да представим информацията", заяви Меглена Плугчиева пред български журналисти.

От разясненията стана ясно, че е представена информация по проблеми около т. нар. свързани лица, за начините на извършване на проверки, за регистъра на нередности и подаването на случаите на нередности към Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и други. Информацията е приета положително. За да бъдат размразени средствата по САПАРД, сега остава само да бъде извършена независима одитна проверка как действа т.нар. референтна ценова листа след вече приетите промени в методологията.

Министър Цветанов насрочи за днес, 26 май, среща с водещите одиторски компании в страната, на която ще бъдат обсъдени възможностите за финален външен одит на програма САПАРД.

Срокът за решение на Еврокомисията е 3 месеца след получаване на документите от българска страна, а прогнозите са, че ако всичко е наред, плащанията ще започнат най-рано в края на лятото или през есента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.