1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наемат 8000 да садят дървета

Наемат 8000 да садят дървета

Държавата праща безработни младежи на стаж в чужбина


8000 души ще бъдат назначени тази година да залесяват опустошени от пожари и бракониери хълмове. Това предвижда Националният план за преодоляване на бедността, приет от кабинета в четвъртък. В него са разписани програмите за работа, които социалното министерство ще изпълнява тази и следващата година.

Над 5 млн. лв. ще даде държавата, за да могат 2787 младежи до 29-годишна възраст да чиракуват при майстори и в предприятия. В това време те ще получават и заплата. 3,5 млн. лв. ще бъдат дадени на работодателите, за да наемат с тях 950 души. Условието е те да са жени над 50-годишна възраст или мъже над 55 години. 7 млн. лв. пък са отделени за програмата "Помощ за пенсиониране". По нея ще бъдат наети 2725 безработни, на които не достигат няколко точки за пенсия. 1400 души пък ще бъдат назначени на непълно работно време. Договорите им ще са за 2 години. 1,2 млн. лв. пък ще бъдат дадени на театрите, за да върнат на работа артисти и сценични работници. Предвижда се с тях да се открият 437 нови работни места. 300 души пък ще бъдат назначени на работа в мините.

Отсега се знаят само няколко от програмите за обучение и работа през 2006 г. По една от тях безработни младежи до 29 г. ще бъдат пращани на стаж в чужбина на разноски на държавата. 300 пък ще стажуват в български фирми./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.