1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Налагат глоба за палежи на сухи треви и стърнища

Налагат глоба за палежи на сухи треви и стърнища

Размерът на глобите е от 100 до 6000 лева

 

Поради високите температури се увеличават предпоставките за разрастване на големи пожари от запалването на стърнища или сухи треви. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен направи предписание на кметовете на 19-те общини от Плевенска и Ловешка област. Това съобщи Весела Комаревска, PR на екоинспекцията.
На градоначалниците се напомня, че не трябва под какъвто и да е предлог да се допуска палене на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви. Кметовете на общините в Плевенско и Ловешко трябва да уведомят всички председатели на земеделски кооперации, частни сдружения, арендатори и земеделски стопани за наложената забраната за палеж.
Един месец след връчването на предписанието РИОСВ - Плевен ще започне проверки за изпълнението му. При наличието на палеж, на извършителите може да бъде наложена глоба от 100 до 6000 лева, на основание чл. 162, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда.
РИОСВ - Плевен припомня, че при палене на сухи треви и стърнища се унищожава най-плодородният слой на почвата - хумусният.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.