1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Налице е засилен интерес към строителство в горите

Налице е засилен интерес към строителство в горите

От началото на годината ДАГ е одобрила 115 искания за промяна на предназначението на гори

 

Само за два месеца в Държавната агенция по горите (ДАГ) са постъпили 106 искания за изключване на терени от горския фонд, което означава, че върху тях ще се строи. Други 41 молби са внесени за замени на частни с държавни масиви, съобщи Дневник.bg. Заявленията са постъпили в периода 1 август - 10 октомври, малко след като на политическо ниво беше решено да се наложи мораториум върху заменките. Той беше предизвикан от акцията на природозащитниците срещу замените. Те внесоха в Европейската комисия сигнал, че това е вид държавна помощ. Брюксел поиска справка от ДАГ за вида на замените.

"Предоставихме информацията за размера на терените и вида на горите", обясни зам.-председателят на агенцията Росен Попсавов. От началото на годината ДАГ е одобрила 115 искания за промяна на предназначението на гори, от които 35 са били подадени след 1 август. От агенцията отказаха повече информация.

Междувременно председателят на парламента Георги Пирински накара представителите на 31 граждански сдружения да чакат повече от час, докато им разреши да влязат в Народното събрание за насрочената от тях пресконференция. Природозащитниците искаха да се срещнат с депутатите и да ги призоват да забранят замените на държавни и общински гори и земи. Първоначално в парламента успя да влезе единствено евродепутатът Йенс-Питер Бонде, пристигнал в България да ги подкрепи. Мотивът на Пирински да откаже достъп е, че проблемът със заменките не трябва да се политизира, съобщи независимият депутат Минчо Христов. В сряда започна кампанията на природозащитниците, които призовават да се подпише обществен договор с политическите сили срещу замените. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.