1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Намалиха таксите за придвижване на храни и суровини в страната

Намалиха таксите за придвижване на храни и суровини в страната

Във връзка с хармонизирането с ЕС се въвеждат нови налози

 

В приетите в края на миналата седмица изменения и допълнения на Тарифата за таксите,събирани от Националната ветеринарномедицинска служба се намалява размерът на някои от таксите за издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване на суровини и хранителни продукти в страната. От 0.30 лв. на 0.01 лв. се намалява таксата за птиче месо и птичи продукти, за риба и рибни продукти същата такса пада на 0.002 лв. за килограм, а за мед и пчелни продукти на 0.02 лв./кг.

С цел стимулиране на износа, таксата за експорт на риба и рибни продукти също ще бъде намалена от 0.03 лв. на 0.02 лв./кг. Таксите за месопреглед и обработка на възрастни птици от 0.08 лв. за една птица падат на 0.05 лв.

По-ниски ще станат и таксите за ветеринарно-санитарни инспекции и контрол в транжорните предприятия и хладилните складове. Тази промяна ще облекчи дейността на българските производители в периода преди присъединяването ни към ЕС.

Нова такса от 118 лв. се въвежда за изследване, което е свързано с контрола на имунитета на бяс при кучетата, когато се изнасят от страната с търговска цел.

Променени са таксите за контрол на ветеринарномедицинските продукти с цел хармонизиране с европейското законодателство. Включени са и нови такси за билкови и хомеопатични продукти. Те отразяват завишените европейски изисквания за издаване на разрешително за употреба на ветеринарномедицинските продукти и по- прецизно уточняват различията между тях.

Измененията и допълненията са приети в съответствие с промените на националното ветеринарномедицинско законодателство, и са съобразени с новите икономически реалности. Целта на промените е по-доброто финансиране на контролните дейности, които се извършват от Националната ветеринарномедицинска служба./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.