1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Намаляват площите, обхванати от напоителни системи в Бургаско

Намаляват площите, обхванати от напоителни системи в Бургаско

В региона се сеят предимно зърнено - житни култури

Намаляват площите, обхванати от напоителни системи в Бургаско, съобщи Евгени Братанов, директор на „Напоителни системи” – Бургас. В последните няколко години услугите на напоителни системи не се ползват активно, тъй като в региона не се сеят поливни култури, а предимно зърнено - житни като пшеница, ечемик и слънчоглед, които не изискват напояване.

Основно напояването е на трайни насаждения особено в Сунгурларския район – Сунгурларе, Славянци, Черница. Изградените в последните години  капкови напоителни системи се ползват главно за лозя и за трайни насаждения. Към момента площите, обхванати от „Напоителни системи”, са намалели близо десет пъти.

Братанов допълни, че по всяка вероятност тенденцията ще се запази и в бъдеще, тъй като изграждането на системите е скъпо, а и в бургаско цената на водата също е с по- висока себестойност в сравнение с други региони. Кубик промишлена вода за напояване се плаща по 41 стотинки и по тази причина земеделските стопани са се ориентирали към култури, които не изискват напояване. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.