1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Напредък и пропуски през настоящия програмен период

Напредък и пропуски през настоящия програмен период

От Дирекцията направиха сравнение между настоящия и изминалия седемгодишен период в България

Сътрудничество със заинтересованите страни при изготвяне на националния стратегически план и по-добро планиране на крайните срокове. Това са част от препоръките на Главната дирекция Агри на Европейската комисия за бъдещия програмен период на прилагане на Общата селскостопанска политика. 

От Дирекцията направиха сравнение между настоящия и изминалия седемгодишен период в България. Като напредък отчетоха по-добрата работа на Разплащателната агенция, по-ниско ниво на грешки и предотвратяването на забавяния в изпълнението на проектите.

"Важен момент е, че няма случаи на така нареченото автоматично отчисляване на средства. Това е правилото ЕН + 3, което ако средствата за дадена година не се изразходват в рамките на 3 години, те се губят. В  предишната програма 4 поредни години имаше такова автоматично отчисляване на средства. Към момента, такова няма. Подобрение се отчита и в системата за провеждане на обществени поръчки, но предстои още работа ", обясни Елица Живкова- програмен мениджър на Програмата за развитие на селските райони в Дирекцията. Тя посочи и ненаучените уроци от изминалия програмен период.

"Има прекалено много мерки, нужди и ограничени ресурси по програмата. Необходимо е ревизиране на мерките, които ще се прилагат, защото прекалено многото мерки означават, не само разхвърляне на ресурса по програмата, но и голяма административна тежест върху управляващия орган за подготовката на приемите по тези мерки", заяви още Елица Живкова. Тя посъветва да се използват финансови инструменти, защото това е начин за мултиплициране на средствата по програмата. Проблем има и при повтарящите се проекти като къщи за гости и стадиони. 

Все още съществува забавяне и проблеми с прилагането на обществените поръчки и необходимост от по-добро планиране на ресурсите и най-вече на стратегията за развитието на сектора обобщиха от Главна Дирекция АГРИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.