1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нараснал е броят на подадените заявления по мярката „Агроекологични плащания” по ПРСР

Нараснал е броят на подадените заявления по мярката „Агроекологични плащания” по ПРСР

За да се стимулират земеделските производители, от министерството са опростили изискванията за кандидатстване

Броят на подадените заявления за евросубсидии по мярка „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие  на селските райони, се е увеличил значително. Това съобщи Веселка Игнатова, експерт в земеделското министерство, цитирана от  Дарик нюз.

По думите и специфичните и дългосрочни изисквания по тази мярка, тревожат кандидатите. Със 138 повече са подадените заявления на годишна база за плащания по агроекологичната мярка. За да улеснят производителите, които искат да се занимават с екоземеделие, от ресорното министерство са опростили процедурите за кандидатстване.

Веселка Игнатова уточни, че в сравнение с предходната година се забелязва плавно покачване на интереса на земеделските производители към мярката „Агроекологични плащания”.

„На база подадени заявления има увеличение. За миналата година бяха подадени 1462 заявления, тази година са подадени 1600. Тоест има нарастване, което е и по-нормалното на фона на изискванията, които е необходимо да бъдат спазени. Но очевидно кръгът на познание на земеделските стопани се разширява и интересът се увеличава”, каза Игнатова.

За да се стимулират земеделските производители да кандидатстват по агроеклогичната мярка от ресорното министерство са опростили изискванията за прием на документи при тазгодишната кампания на програмата за развитие на селските райони. Друго съществено облекчение за екоземеделците е разрешението да се намали до десет процента площта на обработваемата земя за целия петгодишен период по мярката.

 

 

Етикети МЗХ, ПРСР, субсидии
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.