1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наредба 44 и биосигурността в животновъдните обекти са приоритети за новия директор на БАБХ проф. Паскал Желязков

Наредба 44 и биосигурността в животновъдните обекти са приоритети за новия директор на БАБХ проф. Паскал Желязков

Фрапиращи нередности са засечени от Агенцията, затова предстоят безкомпромисни мерки

Изменения в наредба 44 за биосигурността в животновъдните ферми се наложиха заради сложната епизоотична обстановка с болестта aфриканска чума по свинете. Заболяването, което пламна особено силно през лятото, се оказа предизвикателство за административните и контролни органи в държавата. Допълнителните изисквания в наредбата се предвиждат, за да се минимизира риска от разпространението на болести по животните. Обстановката с африканската чума по свинете беше индикатор, че системата за контрол не работи достатъчно добре. Новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков е амбициран да въведе по-засилен контрол.

При създаване на нови ферми ще се въведе изискване за отстояние между два животновъдни обекта. Най-много промени в наредбата ще има за отглеждането на прасета, заради сложната епизоотична обстановка, която възникна тази година.

Преди да напусне прасето регистрираната ферма, ще бъде идентифицирано и регистрирано в информационната система на Агенцията. Движението на животните също ще бъде отразено в регистъра. Наредбата предвижда във фамилните ферми да се отглеждат до 200 прасета за угояване и максимум между 10 и 12 свине майки. По отношение на индустриалните ферми, там изискванията ще бъдат още повече, а контролът безкомпромисен.

Освен това се обмисля въвеждането на по-ясни правила за правомощията на заетите в Агенцията по населени места.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.