1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наредба регламентира подаването на документи за схемите по ОСП

Наредба регламентира подаването на документи за схемите по ОСП

 

В брой 84 от тази година на Държавен вестник излезе Наредба 107 за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ на общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, припомнят от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен.
Съгласно тази наредба за подпомагане по схемите и мерките - схема за единно плащане на площ, както и схемите за национални доплащания и мерки за подпомагане на необлагодетелстваните райони по програмата за развитие на селските райони, могат да кандидатстват земеделски стопани, които ползват земеделска земя, като те подават общо заявление за подпомагане по образец. То се подава веднъж годишно и трябва да съдържа идентификация на кандидата за подпомагане (бел авт. - в момента земеделските стопани могат да извършат предварителна идентификация в общинските служби по земеделие и гори по местонахождение на имотите), схемите и/или мерките, по които се иска подпомагане, идентификация на земеделските парцели, за които се кандидатства за подпомагане. Тук се включва и информация за площта на парцела в хектари, местонахождението на парцела, определено върху картен материал от ИСАК, начинът на ползване на парцела и когато схемата или мярката, за които се кандидатства, го изискват - дали е напояван, декларация от кандидата за подпомагане, че е запознат с условията за подпомагане по съответните мерки и схеми.
Заявленията се подават през периода от 1 март до 15 май на годината (за първата година от членство на България - 1 март 2007 год.).
Заявленията за подпомагане се подават в Областната дирекция на Разплащателната агенция по постоянен адрес на кандидата или адреса на управление на юридическото лице, като това става лично или чрез упълномощен представител. ОД на Разплащателната агенция издават уникален идентификационен номер на всяко подадено заявление.
Представители на общинските служби по земеделие могат да оказват помощ на кандидатите за подпомагане при попълване на заявленията и за идентифициране на ползваните от тях площи. Кандидатът може да упълномощи представител на общинската служба да подаде заявлението от негово име в Областната дирекция на агенцията. Заявлението се счита за подадено на датата, на която е получило уникален регистрационен номер от Областната дирекция на Разплащателната агенция.
В срок до 31 май кандидатите могат да правят промени в подадените заявления и в приложените документи, включително да добавят допълнителни земеделски парцели по заявените схеми и мерки.
Когато кандидатът подаде заявление за подпомагане след изтичане на срока, тоест след 15 май, Разплащателната агенция намалява полагащите му се плащания с 1% за всеки работен ден закъснение. Когато заявлението бъде подадено по-късно от 25 календарни дни след изтичане на срока, агенцията не го приема, предупреждават от Областната дирекция в Плевен.
Кандидатът за подпомагане може да оттегли подаденото заявление или част от него по всяко време с писмено искане до Централното управление на Разплащателната агенция. Кандидатът не може да оттегли подаденото заявление или част от него, когато е уведомен за установени в него нередности, че ще бъде проверен на място и е проверен на място и са установени нередности./posredniknews

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.