1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наредба за регистър на лозарските стопанства прие МЗГ

Наредба за регистър на лозарските стопанства прие МЗГ

Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на регистър на лозарските стопанства и специализирана кадастрална карта на лозята прие Колегиумът на МЗГ. С нея се премахва класификацията на лозарските терени по категории.
Целта на промените е да се подобри управлението и контролът на лозаро- винарския потенциал в страната, да се отразят последните промени в Закона за виното и спиртните напитки, както и да се постигне хармонизация с европейското законодателство в сектор "Вино", съобщиха от Министерството на земеделието и горите.
Според изискванията на Европейския съюз всяка страна трябва да има изграден регистър на лозарските стопанства. У нас той се създава и поддържа от Изпълнителна агенция по лозата и виното /ИАЛВ/. Наличието на регистър е условие за управлението на правата за засаждане на нови лозя и презасаждане.
Съгласно Наредбата физическите и юридическите лица, производители на винено грозде, задължително ще трябва да регистрират управляваните от тях лозарските стопанства в ИАЛВ. Изискване към тях е и да уведомяват териториалните звена на агенцията при настъпване на промени в структурата на стопанството им – например включване или отделяне на лозарски имот от тях. /focus-news.net/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.