1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нарушения на санитарните изисквания са причината за заразеното млякото в Кюстендилско

Нарушения на санитарните изисквания са причината за заразеното млякото в Кюстендилско

Над 1300 деца от общините Рила, Дупница и Кочериново са застрашени от инфектиране с листериоза

 

"Лоша хигиена в производството е най-вероятната причина за заразяването на млякото в цеха на фирма "Евро мийт енд милк", каза директорът на ветеринарната служба в Кюстендил Латин Димитров. При проверката в цеха са установени нарушения на санитарните изисквания. "Причината може да е в лоша хигиена на технологията на производството, на персонала или пък при опаковките", обясни той.
Над 1300 деца от общините Рила, Дупница и Кочериново са застрашени от инфектиране с листериоза, след като в млякото "Милица" бяха открити завишени нива на бактерията листерия. Млякото е доставяно в детските градини, но не е ясно каква част от него е била заразена. Освен това с него са зареждани и магазини, и болници в Кюстендилска и Благоевградска област.
Въпреки че първите положителни проби в цеха на фирмата са взети на 14 и 17 януари, за случая се разбра едва преди 2 дни. Вчера Димитров обясни, че резултатите са излезли в кюстендилската ветеринарна лаборатория 6 дни след взимането им - на 23 януари. След това са изпратени за потвърждение в София, където са престояли 5 дни. Пробите са върнати в Кюстендил на 29 януари, а цехът е затворен на 30 януари. Въпреки това обаче той продължил да функционира. "Това се вършеше скрито, затова уведомихме прокуратурата и икономическа полиция", разказа Димитров.
Прокуратурата в Кюстендил пък обяви, че се е самосезирала, и разпореди проверка. На производителя ще бъде наложена глоба от поне 500 лв.
Според Димитров опасната стока е изтеглена от пазара чак на 6 февруари, въпреки че млякото е със срок на годност 5 дни. Той обясни, че са уведомили МЗП за инцидента чак на 8 февруари, защото първо трябвало да направят изследвания на животните във фермата, както и на млякото в цеха. Те обаче били отрицателни.
126 проби на консумирали заразено мляко от Дупница, Рила, Кочериново, Бобошево и Сапарева баня са постъпили досега в РИОКОЗ - Кюстендил, съобщиха от службата. Резултатите от тях ще са ясни до седмица. Междувременно родители от Дупница отказаха децата има да бъдат изследвани за заразата.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.