1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Насърчителна програма предлага стоково кредитиране на земеделски производители

Насърчителна програма предлага стоково кредитиране на земеделски производители

 

Проект за изграждане на структури за пазарна реализация на плодове и зеленчуци бе представен вчера на семинар на тема "Създаване на организации на производители на плодове и зеленчуци – техническо подпомагане и практическо обучение" в "Златни пясъци"  - Варна. Проектът се изпълнява от германско дружество за техническо сътрудничество и се финансира от германското правителство.

Целта му е да се направи приложим европейския модел на пазара на плодове и зеленчуци в България, каза координаторът на проекта д-р Слави Трифонов. Според него, повечето български земеделски производители все още не отговарят на европейските изисквания за ефективност на производството, качество на продуктите и безопасност на храните.

Проектът за изграждане на структури за пазарна реализация на плодове и зеленчуци предвижда провеждането на семинари, чиято основа цел е представяне на ползите от включването на земеделски производители в организации на производителите. В момента в България има около 20 организации на земеделски производители главно от Пловдивско, Пазарджишко и Хасковско. Насърчителната програма предлага на производителите на плодове и зеленчуци стоково кредитиране. Те могат да кандидатстват по програмата за отпускане на средства за закупуване на семена, посадъчен материал, торове и препарати. Финансовата рамка на програмата за 2006г. е в размер на 600 000 лева.

Демонстрационна програма представя пред земеделските производители нови сортове и нови технологии за производство. Разработена е и информационна система, от която производителите могат да се информират за цените на плодовете и зеленчуците на българския пазар, както и на европейския.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.