1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Национален семинар на тема „Програма за комасация за България”

Национален семинар на тема „Програма за комасация за България”

Министерство на земеделието и продоволствието стартира проект за комасация в четири землища в област Видин

 

За Министерство на земеделието и продоволствието една от най- важните задачи е да намери оптимална формула за създаване на добри условия за ползване на земеделските земи, водещи до по-висока доходност, като същевременно се положат грижи за опазването на околната среда, качествата на почвите и ценният ресурс на водите. Това заяви заместник- министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов при откриването на третия национален заключителен семинар на тема: "Програма за комасация за България", организиран в рамките на съвместен българо-холандски проект, финансиран изцяло от холандското правителство.

Етап от постигането на тези цели е определяне на регламенти, осигуряващи съществуването и развитието на земеделските стопани в съвременни конкурентни земеделски стопанства, с добра структура на имотите, подходящи хидросъоръжения и добър транспортен достъп, уточни зам.-министър Абазов. Като отчитаме проблемите на собствеността и ползването на земеделските земи към настоящия момент, според мен е време да предвиждаме планирането на териториите като единно цяло, а не за всяка територия сама за себе си, тъй като земните ресурси са все пак ограничени, подчерта още заместник-министър Абазов. Той е убеден, че освен преките производствени ползи комасацията се отразява и на пазарната цена на имота в посока увеличаване.

С приключването на българо-холандския проект се създава основа за специализирано законодателство в областта на комасацията у нас, като идеята е да приложим в България водещия европейски опит при уедряването на земеделски земи. Проектът приключи успешно с изработването на Стратегия и Програма за комасация. Резултатите от него очертават методите и инструментариума от една страна за провеждане на комасация, а от друга разработва основата за изграждане на необходимия административен капацитет. Очертани са пътищата за финансиране на процеса – частни източници, съфинансиране от държавата и финансиране чрез еврофондове по Общата селскостопанска политика.

Към този момент интерес към комасационния процес проявяват предимно едрите собственици на земеделски земи. Земеделските стопани, притежаващи малки площи също имат интерес към него, но те разчитат на европейско финансиране, защото им е трудно да отделят финансови средства.

Министерство на земеделието и продоволствието стартира проект за комасация в четири землища в област Видин. Там се предвижда да се прилага българска методика за комасация, разработена в рамките на проекта.

 

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.