1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за неотложен дебат в сектор „Земеделие“

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за неотложен дебат в сектор „Земеделие“

Снимка:

Принципът на вземане на стратегически важни национални решения при прилагането на ОСП 2015–2020 г. е непрозрачен

За неотложен дебат в сектор „Земеделие“ настоява Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в писмо до президента на страната, председателя на Народното събрание, министър-председателя и земеделския министър.

На проведеното редовно заседание на Управителния съвет на НАЗ в гр. Видин вчера, 11 юни, членовете на Асоциацията са изразили за пореден път силно безпокойство и възмущение от непрозрачния и неефективен принцип на вземане на стратегически важни национални решения, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика през следващия програмен период.

При фиктивното обществено обсъждане на проекта на бъдещата Програма за развитие на селските райони не се отразяват становищата и рационалните предложения на Неправителствените земеделски организации. Имено проектът на ПРСР 2014–2020 г. е подложен на сериозни критики от страна на Европейската комисия за липсата на достатъчна прозрачност и за неаргументирано дефиниране на приоритетите, се посочва в писмото.

От друга страна дебатът по схемите и инструментите за подпомагане в рамките на директните плащания не е базиран на изготвени анализи. Неприемлива е и липсата на разяснителна кампания по задължителни практики, които земеделските производители да прилагат от новата стопанска година.

С оглед на изтичащите срокове за взимане на национални решения за сектор „Земеделие“ (до 31.07.2014 г.) и усложнената политическа обстановка Ви призоваваме за неотложен ефективен дебат с участието на НПО, подчертават още от НАЗ в писмото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.