1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националната информационна електронна система на земеделските имоти ще заработи догодина

Националната информационна електронна система на земеделските имоти ще заработи догодина

 

На провеждащата се в хотел Шератон конференция на тема "Инвестиции в земеделски земи", Румен Попов, началник отдел "Организация и координация на службите по вписванията" към Агенцията по вписванията, заяви, че от догодина в цялата страна ще заработи национална електронна информационна система на земеделските имоти.


В момента тази програма  работи експериментално в Добрич, Балчик и Благоевград, а от следващата година ще заработи и в останалите големи областни градове. Тече процес по качване в електронен вариант на цялата документация на Агенцията.

Комасацията не е панацея и на този етап е невъзможно тя да даде бързи резултати. Това заяви Бюрхан Абазов, заместник-министър на земеделието и продоволствието. Процесът в България върви бавно, като до момента той е бил завършен успешно едва в 1-2 землища.  Абазов призна още, че реституцията в България се е оказала неефективна и че трябва да се внимава същата съдба да не сподели и комасацията.

В момента държавният и общинският поземлен фонд играят малка роля в пазара на земеделски имоти в България. Въпреки това те притежават 6 млн. дка обработваема земя, което се очаква да бъде водещ фактор за засилването на ролята им в следващите години.

Съществува възможност да се стигне до сделки между Държавния поземлен фонд и акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), с които да се постигне окрупняване на земеделските земи. При осъщестяването му ще бъдат направени промени не само в рамките на землищата, а и в границите на парцелите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.