1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният стратегически план за развитие на селските райони 2007-2013 г. вече е одобрен

Националният стратегически план за развитие на селските райони 2007-2013 г. вече е одобрен

 

 

Днес може да видим резултата от нашата активна работа, защото Националният  стратегически  план за развитие  на  селските райони 2007-2013г. вече е одобрен от Министерски съвет  и официално изпратен и приет за разглеждане от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК на 21.02 т.г.  До края на този месец ще изпратим официално и Програмата за развитие на селските  райони за приемането й от ЕК. Това каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на партньорски форум по прилагане на Програмата за развитие на селските  райони  2007-2013г  в хотел  "Принцес".

Средствата, които България ще получи от Европейския  земеделски Фонд за развитие на селските  райони за 7-годишен  период,  възлизат на около 2 млрд. и 609 млн. евро. Като се прибави и националното съфинансиране от около 633 млн. евро общата сума възлиза на 3 млрд. 242 млн. евро. Този значителен финансов  ресурс ни задължава да определим ясни и реалистични цели за следващите 7 години, които в най-голяма степен да отговорят на нуждите и приоритетите  на Политиката за развитие на селските  райони в България, подчерта  министър Кабил. Той посочи трите стратегически цели на Програмата:

Първата  цел е съсредоточена върху  "развитие на конкурентоспособни и основани на иновации земеделие, горско стопанство и хранително-вкусова промишленост".  Тази цел ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 1 от Програмата за развитие на селските  райони, за която са заделени 42% от общия бюджет на Програмата.

Министър Кабил подчерта, че успешното адаптиране  към новите пазарни условия е ключов фактор за повишаване на производителността и  доходите на земеделските производители.

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.