1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният гаранционен фонд е подкрепил над 250 проекта по ПРСР

Националният гаранционен фонд е подкрепил над 250 проекта по ПРСР

Снимка:

Най-голям интерес има от бенефициенти по мярка 121

Националният гаранционен фонд (НГФ) е подкрепил над 250 проекта на бенефициенти по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това стана ясно по време на проведената днес публична дискусия на тема „Прилагането на Гаранционната схема към ПРСР“.

От подкрепените кредити в страната най-голям интерес има от бенефициенти с проекти по мярка 121, като през последните месеци се наблюдава интерес и към кредитите за проекти по мярка 123, съобщи  Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ пред участниците в дискусията. Най-много издадени гаранции има в областите Пловдив, София, Стара Загора и Сливен. Голяма част от подкрепените проекти са на малки и средни предприятия. Над 70 % от тях са с персонал до 5 души, допълни още той.

Гаранционният фонд е с капитал 237 млн. лв. и служи за обезпечаване на кредити за изпълняване на одобрени проекти по мерки 121, 122 и 123 по ПРСР. Общата стойност на кредитите, които Фондът може да гарантира, е 1,2 млрд. лв. Механизмът позволява на бенефициентите по трите най-популярни мерки - 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” чрез гаранционната схема да получат улеснен и бърз достъп до банкови кредити.

НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г. Повечето кредити са в размер до 200 хил. лв.

От началото на февруари до края на април  2014 година в 55 града на страната се проведе информационна кампания за разясняване на начините и условията за облекчено кредитиране на бенефициенти с одобрени проекти по мерки 121, 122 и 123 по Схемата. Общо 1373 души участваха в информационните срещи, на които експерти от НГФ и банки-партньори на Фонда разясняваха какви са възможностите за лесен и бърз достъп до кредити за изпълнение на  одобрените проекти по трите мерки чрез Гаранционния фонд.

„Окончателните резултати от проведената през последните месеци информационна кампания ще са видни през есента на тази година, но към момента се отчита значителен ръст на подпомогнатите проекти“, съобщи Самуил Шидеров. Няма област в страната без издадени гаранции, което говори че Гаранционната схема е познаваема и се предлага активно от банките-партньори, добави още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.