1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният гаранционен фонд ще гарантира отпускането на заеми в размер над 360 млн. лв.

Националният гаранционен фонд ще гарантира отпускането на заеми в размер над 360 млн. лв.

10 търговски банки ще отпускат бизнес кредити

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира отпускането на заеми в размер над 360 млн. лв., съобщиха от Българската банка за развитие (ББР). Това стана възможно след подписването на споразумение с 10 търговски банки, които да отпускат бизнес кредити, обезпечени с гаранции от Фонда.

Фондът ще издаде гаранции на обща стойност до 180 млн. лв., като ще гарантира не повече от 50% от всеки отпуснат от банките заем. Така общата сума на заемите, които може да се отпуснат с гаранция на НГФ, ще е най-малко 360 млн. лв. В случай че по отделни заеми Фондът покрива задължения в по-малък размер, а също и поради бързото изплащане на отделни заеми, общата сума на кредитите ще се увеличи.

Издаваното от Фонда обезпечение е безплатно за предприятията и им помага да постигнат по-изгодни условия при кандидатстването за бизнес кредитиране. Гаранцията може да намали нужните материални активи, които трябва да бъдат заложени като обезпечение пред търговските банки. Заради понижаването на риска, който банките поемат при отпускането на заеми, подсигурени от Фонда, се очаква и лихвите по заемите да намалеят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.