1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният ръководител на програма САПАРД е уведомен за нарушения

Националният ръководител на програма САПАРД е уведомен за нарушения

Изпълнителният директор на ДФЗ твърди, че няма проблеми по процедурите

 

От Национална служба "Полиция" към МВР са информирали националния ръководител на програма САПАРД - зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, с писмо на 15 април 2008 г., че са установени нарушения по 4 от проектите по мярка 5 "Пазари на производители и тържища", съобщи изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков. Три от тези проекти са били на кандидати, които са се отказали вече от тяхното изпълнение.

Комисията по оценка на проекти по програма САПАРД, действала по времето на Асен Друмев, е разгледала 17 проекта, от които е отхвърлила два. Сумата за 15-те одобрени проекти е на обща стойност 48 млн. лева. На по-късен етап шест от бенефициентите по 15-те проекта на стойност 22 млн. лева са се отказали доброволно, като за изпълнение са останали 9 проекта.  По мярката е изплатен само един проект на стойност над 2 млн. и 600 хил. лв., като плащането е извършено на 19.02.2008 г. По един от тях разследващите органи са установили нарушения. Останалите 7 проекта трябва да бъдат изпълнени до края на юни тази година и след извършване на проверките на коректните бенефициенти субсидията ще бъде изплатена в съответствие на българското законодателство и европейските регламенти, заяви Тадаръков. Той подчерта, че няма нарушения по процедурите по мярка 5 на програма САПАРД.

По данни на агроминистерството фермери са се опитвали да вземат субсидии за терени, на които има гробища, храсталаци, гори и ерозирали почви.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.