1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Най-големите НПО в сектор Плодове и зеленчуци се срещнаха с ръководството на МЗм

Най-големите НПО в сектор Плодове и зеленчуци се срещнаха с ръководството на МЗм

По време на срещата бяха разгледани и бюджетите по Стратегическия план

Най-големите неправителствени организации на овощарите и градинарите смятат за основателни исканията на бранша за увеличаване на кризисното подпомагане. Това стана ясно на среща с ръководството на Земеделското министерство във вторник. Срещата се проведе със заместник-министрите Иван Христанов и Момчил Неков и техните екипи, по настояване на бранша.

Всички сме категорични, че парите трябва да са повече, като аргументите са:  изключителното поскъпване на разходите за производство - торове, горива, препарати за растителна защита и най-вече работната ръка, която не само че липсва, но и значително нараства като едно от основните пера на разходите за производство на плодове и зеленчуци. Намалената покупателна способност и изключително свитото потребление в условията на криза притеснява целия бранш и това беше основната тема, която се разисква. 

По време на срещата бяха разгледани и бюджетите по Стратегическия план, представени на сектора на 20-та Тематична работна група от 22 февруари 2022 г., както и схемата за държавни помощи в сектор Плодове и зеленчуци.

Искането на бранша е свързано с проблема с работната ръка и връщането на многодневните договори за сезонни работници в земеделието, които бяха разрешени за ползване 2020 г. Обещана беше работна среща на екипите на МЗм и Министерството на труда и социалната политика за подобряване системата за регистрация на еднодневните договори. Осигуряване достъп на социалните служби до информационната система на НАП,  за  да имат електронен достъп служителите до стойността на получените възнаграждения, за да се избегне писането и изпращането в цялата страна на служебни бележки за получените възнаграждения от трайно безработните, подавайки заявления за помощи по всичките направления, по които имат права.       

По въпроса с неизплатените суми на производителите със 100% пропаднали площи за 2021 г., бяхме уведомени, че веднага след приемане на Бюджета за 2022 г. ще се пристъпи към изплащане на обещетенията по държавната помощ за природни бедствия.

Без решение остана искането на бранша за  допълнителен извънреден прием само за производители на плодове, които поради липса на реколта 2020г. останаха извън схемата за подпомагане по COVID-19, изплатено 2021г. Всички тези производители са без обвързано подпомагане за 2021г., без компенсаторно плащане по  Covid мярката,  а са работили в условията на криза през 2021г и в момента са в най-тежко финансово състояние и невъзможност да поемат завишените разходи за новото производство.   

Очакваме нов диалог с екипа на Министерството и търсене на възможност за спешно разрешаване въпроса с изклютелно тежкото положение на тези производители.

От страна на неправителствения сектор участваха представители от Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните,

Национална Био Асоциация и Национална асоциация на градинарите в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.