1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Най-големият европейски разсадник за чимшири ще бъде край Казанлък

Най-големият европейски разсадник за чимшири ще бъде край Казанлък

Само три разсадника за чимшири функционират в момента в Европа

 

През следващите години градът на розите ще се прочуе и с най-големия разсадник за чимшири в Европа. Новият бизнес ще се развива от смесена българо-холандска фирма, а инвестициите за първия етап са 250 000 евро. На площ от 100 декара, през следващата седмица ще започне отглеждането на 350 000 стръкчета от предпочитаното в Европа и света декоративно дърво. Двадесет души ще разсаждат 5-6-сантиметровите чимширчета, които ще бъдат готови за пазара най-рано след три години. Тогава на едро парковото дръвче с височина от 30 см ще се се продава от 5 до 7 евро, а на дребно цената му ще достига 15-20 евро.

Само три разсадника за чимшири функционират в момента в Европа. Те се намират в Холандия, Белгия и Великобритания, но според представителя от българска страна д-р Мария Данчева, фирмата ще се стреми да стане най-голямата на стария континент. В момента Данчева и холандските й партньори търсят още 200 декара земя за разширяване на производството. Казанлък се оказал идеалното място за амбициозния проект, тъй като климатът бил сравнително мек, имало най-много слънчеви дни в годината, почвата била песъчлива и влажна. Към тези предимства трябва да се прибави и богатият холандски опит, и наличната евтина работна ръка.

Познатите видове чимшир са около 200, а отглежданият край Казанлък растял най-бързо, сподели д-р Данчева. Тя допълни, че Западна Европа и Русия изпитват остър глад за чимшири и в тази връзка предлагат изключително добър пазар. Освен като дългогодишно растение, което може да се подкастря и да се оформят различни впечатляващи фигури, здравото дърво било предпочитано и от скулторите.

Партньори на Мария Данчева са две холандски фирми и стратегическият и финансов мениджър Хуго Тебенс, който и в момента е в България. Всъщност, новият разсадник ще се инвестира и ръководи от бизнесмените, създали борсата за цветя в Казанлък.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.