1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Най-вероятно има държавни служители, замесени в аферата САПАРД

Най-вероятно има държавни служители, замесени в аферата САПАРД

Информираме еврокомисар за следствените действия

 

След като преди броени дни бе тиражирана информацията за български фирми от месопреработвателния сектор, които са взели 7.5 млн. евро от предприсъединителната програма САПАРД чрез фалшиви документи за стари машини, чиято стойност е завишена 1500 пъти, стана ясно, че момента се извършва проверка на служителите на Държавен фонд /ДФ/ "Земеделие".

Това са длъжностни лица, имащи пряко отношение към седемте проекта по програма САПАРД, чрез които са източвани средства, заяви в Пловдив министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той добави, че следствието ще покаже дали държавни служители са замесени в престъпната схема и ако има такива, те ще си понесат съответните наказания. Преди няколко дни прокурорът Бойко Найденов съобщи, че в случая най-вероятно има замесени и длъжностни лица.

В съвместно писмо Нихат Кабил и министърът на вътрешните работи Румен Петков са информирали еврокомисар Франко Фратини и ръководството на служба ОЛАФ за мерките, взети от страна на българската администрацията по разнищването на аферата, свързана с реализацията на одобрените от Управителния съвет /УС/ на ДФ "Земеделие" проекти по програма САПАРД. Не бива да се забравя, че в УС участват и членове на политическия кабинет на министър Кабил.

До момента са арестувани 7 души, сред които бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.