1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Найденов: Има опасност да се увлечем от популистка вълна "Давайте всичко да развалим"

Найденов: Има опасност да се увлечем от популистка вълна "Давайте всичко да развалим"

"Тълкуванията ще ги направят експертите в парламента", заяви агроминистърът по повод скандала с изключените държавни имоти от горския фонд

"Ако живеем в правова държава, трябва да спазваме правата на хората. Аз не съм юрист, тълкуванията ще ги направят експертите в парламента. Истината е, че има опасност да се увлечем от определена популистка вълна в момента: "Давайте всичко да развалим." Нека отново да имаме предвид, че при тези изключвания от горския фонд стоят и много общински и инфраструктурни проекти, които не са финализирани".

Така заявява министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в интервю за в. "24 часа" по повод скандала с държавните имоти, които са изключени от горския фонд.

Според него, ако през 2011 г. беше гласувано, че се прекратяват всички сделки, десетки милиони трябвало да бъдат предвидени в бюджета и върнати на хората. В началото на седмицата той каза, че след спиране на всички сделки държавата трябва да върне около 100 млн. лв. на инвеститорите, които са платили такса за изключването на дадени парцели от горския фонд. "Тези 100 млн. лв. ги казах с много голяма условност. На отговор на въпрос обясних, че не мога да уточня средствата точно, сумата може и да е по-ниска, може да е и по-висока. Посочих хипотетична цифра на база на приходите от тези сделки през годините", посочва днес той.

Според него с промяната на закона ще отпадне възможността в преходните разпоредби да се приключат преписки по стария ред. "76 млн. лв. е платената сума за промяна на предназначението след 2003 г. Но не можем сега да кажем колко от тези пари са за финализирани процедури и колко са недовършени", добавя по темата Найденов.

Със спирането на всички сделки пък министърът казва, че, правейки тези промени, ще бъдат създадени доста големи затруднения по много проекти - "чисти, реални". "И ако законадателят гласува промените, трябва да каже откъде ще вземем парите. Аз обсъдих със зелените, които настояват за това, да имат предвид, че е свързано с разходи и неустойки, които държавата ще дължи", казва агроминистърът.

Според него не всички преписки са за закупуване на земи по Черноморието. "Има много, които са за инфраструктурни обекти, за изграждане на национални обекти. Има например промяна на предназначението за водни цикли - като този на Враца", обяснява той. По думите му нямало как да се спрат само преписките, които са по морето, а останалите продължават. "Има и частни проекти - например за клетки на мобилните оператори или линейни трасета на ЕРП-та".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.