1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НАЗ разкритикува проекта на Закона за градушките

НАЗ разкритикува проекта на Закона за градушките

Гласуването се отлага за следващата седмица

Гласуването на проекта на Закона за градушките в Комисията по земеделието и храните към НС се отлага за следващата седмица. Депутатите искат да чуят позициите на земеделски браншови организации. От Националната асоциация на зърнопроизводителите разкритикуваха проектозакона. Според тях липсват разписани гаранции за качественото изпълнение на дейността на държавното предприятие, в което ще бъде трансформирана сега действащата Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Браншовиците са твърдо против всеки производител да плаща по 0,75 лв. на декар за предпазване от градушка, независимо дали има или не ракетна площадка. „При първоначалните разговори цената беше около 0,50 лв. при участие на застрахователи, сега виждаме, че тях ги няма и цялата сметка е на гърба на земеделските производители. При една разбивка по сектори  - 89% от парите идват от зърнопроизводителите“, каза за Agro.bg Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му в проекта се предвижда бюджета на новото държавно предприятие да е 28 милиона лева, като 21 се осигуряват чрез плащания от земеделците. Костадинов посочи един пример - утре, ако падне една градушка на нива, в която няма противоградова защита, унищожава продукцията, а в същото време се изисква земеделеца да плаща. Кой ще поеме отговорността в този случай и как ще бъде обезщетен стопанина. Той е платил, а в замяна очаква да получи нещо, посочва председателя. Костадинов допълва, че в България са защитени 10 милиона декара или 30% от всички обработваеми земи. От Павликени и Левски до Черно море няма абсолютно никаква защита, коментират от Асоциацията.

Вариантите, които се предлагат в законопроекта, са ракетен способ за предпазване за 30% от площите и самолетен за останалите. Настояването е проектът на Закона за градушките да бъде оттеглен и предложен в преработен вариант.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.