1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води

Днес на места главно в Централна и Източна България ще превали слабо общо между  2 - 5 л/кв.м. През нощта срещу сряда на места дъждът ще премине в сняг, а количествата ще са между 1-5 л/кв.м. В сряда слаб сняг ще превалява главно преди обяд в западната част от страната, количества до 5 л/кв.м. Четвъртък ще е без валежи.

През изминалото денонощие (от 8:00часа на 27.12. до 8:00 часа на 28.12.) речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на реките Провадийска (долно течение), Сазлийка и Харманлийска (поречието на  Марица, Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води са водните количества на р. Черни Вит (Дунавски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн - от -10 см до +9 см;

Черноморски басейн - без изменение.

Източнобеломорски басейн -  от -14 см до +11 см.

Западнобеломорски басейн -  от -5 см до +8 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 29, 30 и 31 декември  около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 29, 30 и 31 декември  около и под средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира  водно количество в долното течение на реката на 29, 30, 31 декември  и 1.01.2016 около и под средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществено изменение.

В Черноморския  басейн през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без съществени изменения.

В Източнобеломорския  басейн днес и през следващите 2 дни речните нива на реките ще останат без съществена промяна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Арда, Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира водни нива в басейните на реките под праговете за предупреждение.

В Западнобеломорския басейн днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без съществено изменение.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.