1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не се очакват съществени изменения на реките

Не се очакват съществени изменения на реките

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

През последното денонощие водните нива на наблюдаваните реки са останали без съществени изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани по-съществени денонощни колебания на водните нива (от – 17 см до + 28 см) в Източнобеломорски басейн, във водосбора на р. Марица. Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския и Черноморския басейн е регистрирано образуване на брегови лед. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Марица при Пловдив.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 10 см до + 11 см

Черноморски басейн: не са регистрирани изменения

Източнобеломорски басейн: колебания от – 10 см до + 7 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 5 см до + 6 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще се задържат без съществени изменения. В планинските части от водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра днес и утре са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива, в резултат на валежи. От 30 декември се очаква понижение на речните нива в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, водните количества на 28, 29 и 30 декември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 28, 29 и 30 декември, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. От днес са възможни незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на основната река при селищата Велико Търново и Каранци и във водосбора на притока р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 28, 29, 30 и 31 декември водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Утре са възможни незначителни повишения на водните нива във водосборите на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни водните нива на реките в басейна ще останат без съществени изменения. Днес и утре, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на речните нива в горното и средното течение на р. Марица, във водосборите на родопските й притоци, както и в горните течения на р. Тунджа и р. Арда.

  • Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
  • Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Днес и утре, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на речните нива в рилските и пиринските притоци на наблюдаваните реки Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.