1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не трябва да има пречки пред усвояването на земеделските субсидии в България

Не трябва да има пречки пред усвояването на земеделските субсидии в България

 

Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД счита че, управляващите все още не са отстранили всички пречки пред ефективното усвояване на европейските субсидии за земеделие, реагирайки на съобщението на еврокомисаря Мариан Фишер Боел.

За разлика от Румъния, която е заплашена с 25 % орязване на земеделските плащанията заради сериозни пропуски в системата за администрирането им,  Комисията обяви, че ще започне плащанията на България за земеделие от 1 декември 2007 макар и при съществуващите слабости.

За периода от 2008 - 2013 година България ще получи 1 милиард 974 милиона евро от преки плащания и 2 милиарда 609,1 милиона евро за развитие на селските райони. " Как ще са управлявани тези средства и дали ще са използвани по предназначение, до голяма степен зависи от компетентността на управляващите и капацитета на администрацията", каза евродепутатката.  

Ставрева заключи:" В интерес на българските фермери е незабавно да бъдат отстранени слабости като например пропуските във функционирането на Системата за идентификация на земеделските земи. Неслучайно Eвропейската комисия изтъква необходимостта да се увеличи контролът и проверките на място в България."

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.