1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не всички стопани плащат авторско право за иновации

Не всички стопани плащат авторско право за иновации

Това оповести главният научен секретар на Селскостопанска академия проф. Валентин Бъчваров

Стопаните масово не плащат авторски права за сортовете, селектирани в научните звена на Селскостопанска академия. Това оповести главният научен секретар на Селскостопанска академия проф. Валентин Бъчваров по време на кръгла маса, посветена на трансфера на иновациите в земеделската практика. Дискусията бе част от семинар за новостите в селското стопанство и защитените наименования, организиран от Министерство на земеделието и храните. Проф. Бъчваров изтъкна, че основна причина за този проблем е липсата на подзаконови нормативни актове към Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни. Така на практика в аграрната наука не влизат постъпления от авторските права върху интелектуалната собственост на институцията.

Загубата на интерес към вече старите сортове, навлизането на нови по-високопродуктивни сортове както и невъзможността на част от институтите да заплащат 31 годишните такси, води до спиране поддържането на сертификатите на сортовете растения и породи животни в Патентното ведомство, предупреди проф. Бъчваров. В резултат на това общият брой на защитените продукти на Селскостопанска академия през 2012 г. остава сравнително постоянен – 399 поддържани сертификати. От тях най - голям е делът на зърнено - житните  – 133, зърнено - бобови са 47, маслодайните и технически култури са 32, фуражните – 18, зеленчуците – 60, тютюневите – 29, лозовите – 22, овощните – 29, породите животни – 14, а сертифицираните сортове цветя – 15.

Академията притежава най - голям брой (85%) от всички издадени и поддържани сертификати за сортове растения и породи животни в Патентното ведомство у нас, подчерта професора. В резултат на изпълнението на селекционните програми, през 2012 г. са утвърдени 34 сорта, линии, хибриди селскостопански култури, заявени от институтите. В процедура на държавно сортоизпитване в ИАСАС са подадени 29 нови кандидат сорта, които ще продължат сортоизпитването и през тази година. Тези резултати показват активна научноизследователската работа на селекционните колективи на институтите.

Юридическата защита на новите сортове, породи и други научни постижения на Селскостопанска академия се осъществява чрез патенти за изобретения, свидетелства за регистрация на марки и сертификати за закрила на новите сортовете растения и породи животни, издавани от Патентното ведомство на Република България, които са в съответствие със законите на страната.

Трудността произтича от обстоятелството, че в по - голямата си част обектите на интелектуалната собственост са с уникален характер, разходите за тяхното създава не са индивидуални и сравнително рядко може да се измери стойността им чрез съотнасяне с цените на активен пазар. Многообразието на правните форми на съществуване и на възможните сделки с тях предопределя и вариантността на решения във връзка с тяхното признаване и оповестяване за счетоводни цели. От притежаваните 399 сертификата, ССА има сключени само 32 лицензионни договора. Решаването на проблемите, свързани с интелектуалната собственост и през 2013 г. ще бъде основна задача пред ръководството на Селскостопанска академия, каза в заключение проф. Бъчваров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.