1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Недоволството

Недоволството

Не е решен въпросът със собствеността на земята под фермите

Този път категорично ще настояваме българските фермери да знаят какви преговори се водят в Брюксел, защото сега всички преговори между правителството и ЕК към момента са буквално засекретени. Опасяваме се, че с тези тайни договаряния в крайна сметка може да се окаже, че част от фермерите са ощетени, казва Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен.

Животновъдите все още се надяват по мирен начин да постигнат исканията си. Днес те ще решават на място пред сградата на аграрното министерство какви действия да предприемат, защото идва зимният сезон, животните гладуват и секторът не може да оцелее без помощ от държавата.

Един от важните въпроси, на които фермерите чакат отговор, е как ще се реши въпросът със собствеността на земята, върху която са изградени фермите. До края на 2009 година всички в сектора трябва да са изрядни, но това няма как да стане при неустановена собственост върху земята.

Много сериозен е и проблемът с банките, които не дават кредити на земеделски производители и фермери, изтъква г-н Романов. Той допълва, че обезпеченията, които банките приемат, са най-често градски имоти, каквито голяма част от фермерите нямат.

Преди дни е било проведено заседание на комисията по прием на проекти по мярката за модернизация на селското стопанство в ДФ "Земеделие". Николай Романов, който е член на тази комисия, сподели, че от 75 подадени проекта е имало само един, който има все пак връзка със животновъдството - от овчар, който иска да си закупи трактор, косачка и друга техника./selo.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.