1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нема лабаво - нашите селяни стават евроземеделци

Нема лабаво - нашите селяни стават евроземеделци

Започна информационна кампания за българските земеделски производители

 

Продължава националната регистрационно-разяснителна кампания на Министерството на земеделието и горите "Регистрацията на земеделските производители - възможности, условия и ползи". Кампанията е в рамките на представянето пред обществеността на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз в частта му за земеделие.

Целта на организираните срещи е да бъдат запознати заетите в селското стопанство с условията и ползите от регистрацията им като земеделски производители. След присъединяването на България към ЕС българските земеделски производители ще получават три вида финансова подкрепа - директни плащания, пазарна подкрепа и средства за развитието на селските райони. Условие за разпределението на плащанията е производителите да бъдат регистрирани като такива ведно с декларирането на площите, които обработват.

Общо 4,3 млрд. евро ще получат българските аграрници за първите 3 години от членството на страната ни в ЕС.

В рамките на националната кампания ще бъдат използвани различни канали за разпространение на информацията така, че тя да достигне до всеки, който храни семейството си чрез обработка на земята. Ще бъдат разпространявани печатни информационни материали - плакати, брошури, дипляни, ще се излъчват образователни телевизионни и радиопрограми и клипове в националните и местните печатни и електронни медии, както и специализираните издания от аграрния сектор, които ще разясняват необходимостта и ползите от регистрацията на земеделските производители.

Провеждането на поредица от работни срещи вече започна в различни региони на страната и ще помогне за осигуряването на повече информация и директни срещи с утвърдени експерти, които ще разясняват условията за усвояване на евросредствата. Регионалната среща за Северозападна България ще се състои на 13 май в град Плевен, информира началничката на Областната служба за съвети в земеделието-Монтана, д-р Красимира Цветанова. Тя допълни, че всеки производител, който се интересува конкретно от политиката в отрасъла, преди и след присъединяването, може да посети лично, или да се обади по телефона, в офиса на службата в Монтана, за да си изясни различни въпроси, които за него са от жизнен интерес.

Както коментира д-р Цветанова онзи, който е решил да се занимава сериозно със земеделие, трябва да побърза да се регистрира и събере максимална информация какво трябва да направи, за да получи парите от ЕС. Нужно е да има юридическа яснота за обработваемата земя - собствена или под аренда, счетоводни сметки и др. И на тази основа да прави регистрацията, а да не се чака последният срок./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.