1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Немска фирма ще произвежда биоетанол в Търговище

Немска фирма ще произвежда биоетанол в Търговище

 

Германска фирма има намерение да изгради в Търговище мощности за производство на биоетанол и неговите производни – газ метан, ел. енергия и т.н. Размерът на предлаганата инвестиция е 81 млн. евро.  Ще бъдат разкрити 125 работни места, които ще бъдат заети от висококвалифициран персонал. Това съобщиха от пресцентъра на община Търговище.

Необходимата суровина за производството е 300 хиляди тона годишно. Предвижда се да бъдат използвани местни технически сортове пшеница, царевица. Срокът за изграждане на предприятието е 14 месеца. Производството е екологично чисто. За целта са необходими 113 дка в района, като инвеститорите са се спрели на терен до ж.п.гарата.

Консултативният съвет по ефективно икономическо развитие на общината е разгледал предлаганата оферта и я е одобрил като инвестиция от висок клас технологии, която е в съответствие със споразумението на България с ЕС за производство на горива от естествени суровини и тяхното смесване с бензин. Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев ще информира Българската агенция за инвестиции и Управителния орган на Програма ФАР в МРРБ за намеренията на немската фирма.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.