1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходим е широк обществен дебат за националните приоритети

Необходим е широк обществен дебат за националните приоритети

Около това се обединиха лидерите на Обединени земеделци, БСДП, РДП и президента на КНСБ

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна днес, 12 декември, с председателите на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, на Българската социалдемократическа партия /БСДП/ Йордан Нихризов и на Радикалдемократическата партия в България /РДП/ Захари Петров в централата на синдиката на пл. “Македония” 1 в София.

На срещата бе анализирана обществено-политическата ситуация в страната. Обект на разговора бяха и Бюджет 2014, както и проблемите при усвояването на средствата от еврофондовете. Участниците изразиха общо мнение за необходимостта от нов обществен договор, както и от спешни мерки за решаване на проблемите в социалната политика, в енергетиката, икономиката, образованието, земеделието и регионите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнението, че нови парламентарни избори може да има само в случай, че общественият консенсус породи дебат за нов обществен договор. Според него днес такъв консенсус липсва и за това възможността за нови избори през месец май е твърде малка. Пламен Димитров изрази опасенията си относно състоянието на пазара на труда в България, особено след отварянето на границите от 1 януари, когато и малкото останали квалифицирани работници в страната ни могат да я напуснат. „Ние сме за възстановяване на индустрията в България, за стимулирането на икономиката и повече работни места”, заяви Пламен Димитров. Необходими са спешни решения в сектор енергетика, необходими са инвестиции и стабилност, за да не бъдат изнудвани потребителите и домакинствата. Крайно време е да се излезе от този вандализъм във ВЕИ сектора, допълни още лидерът на КНСБ.

Изпълнителният секретар на КНСБ Асия Гонева подчерта факта, че България е единствената страна намалила няколко пъти данъка за богатите, което не води до нищо добро. Тя допълни, че всяко правителство бърза да променя закона за социално осигуряване, което доведе до грешки за милиарди, които тежат на всички нас - осигурителните лица”.

Обединени земеделци, БСДП, РДП и КНСБ се обединиха около  мнението, че е необходим  широк обществен дебат, в който да бъдат набелязани националните приоритети за ускорено и успешно развитие на България.

Петя Ставрева сподели необходимостта от нов обществен договор, поради тоталния срив на доверието към институциите и държавността. Това налага промени в Конституцията и в законодателството, свързани с подобряване на представителността на българските граждани  и на възможностите им за пряко участие в процеса на взимане на решения.     

Лидерът на Обединени земеделци представи предложенията на партията за промени в законодателството, касаещи пазара на българска земя, за да бъдат защитени българските интереси. Тя заяви необходимостта от политика за устойчиво развитие на регионите и за по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове.

Само като се опираме на авторитета и подкрепата на синдикатите можем да стигнем до така необходимия ни обществен дебат, подчерта председателят на БСДП Йордан Нихризов. Той обърна внимание на актуалния за обществото въпрос: ”Какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще?”  Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение  около общи приоритети, а не на опитите за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността,  смята той.

Председателят на РДП Захари Петров сравни ситуацията в страната с компютър, който поради грешки в операционната система често блокира и потребителят се надява да се справи с проблема като го рестартира. Правилното решение, по думите му, е в преинсталиране на  компютъра.

Затова той апелира за широко обществено обсъждане на въпроса за Велико народно събрание и необходимостта от ангажимент  за изготвяне на схема на нова Конституция на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.