1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходима е сериозна реформа в данъчната политика по отношение на земеделските производители

Необходима е сериозна реформа в данъчната политика по отношение на земеделските производители

Доходите на фермерите трябва да се увеличават, за да могат да реинвестират в своето производство

В София се проведе конференция на тема: „Модерно и конкурентоспособно земеделие в България – Обща селскостопанска политика след 2013 г.”, организирана от Съвета на българските аграрни организации (СБАО). Гости на конференцията бяха г-н Падрег Уолш, председател на Съюза на фермерите в Европа (КОПА) и на Ирландската фермерска организация, Ангел Кинанов – зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, Радослав Христов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България и др.

Д-р Людмила Тодорова – председател на СБАО, приветства присъстващите на събитието и представи позицията на организацията относно ОСП след 2013 г. Съветът на българските аграрни организации е за активна селскостопанска политика със съответен финансов ресурс, която да спомогне за запазване и развите на селското стопанство като жизнеспособен сектор в България. Това да е политика, гарантираща справедливи доходи на земеделските производители, които да им позволяват да водят нормален живот и да инвестират в бъдещото развитие на своята дейност. Единствено чрез Обща селскостопанска политика с еднакви правила може да се гарантира функционирането на единния пазар и да се предотврати конкуренцията между отделните страни членки.

В България земеделските производители са изправени пред тежкото предизвикателство в условията на финансова криза да правят сериозни инвестиции за прилагане на европейските хигиенни норми, изискванията за опазване на околната среда и хуманното отношение към животните. Позицията на СБАО е за запазване и балансиране на двата основни стълба на ОСП. Необходим е един силен първи стълб, тъй като той дава възможност, от една страна, да бъдат запазени доходите на земеделските производители, а от друга – директно да се интервенира за решаване на проблемите на пазарите.

Г-н Падрег Уолш, председател на КОПА и на Ирландската фермерска организация, сподели пред присъстващите на конференцията, че използва всяка възможност да се среща със земеделски производители от страните от ЕС. По думите му изключително важно е българските земеделски производители да обединят усилията си и да участват в организации като КОПА, за да се подобри и стабилизира положението им. Според г-н Уолш, нещата в България на ниво печалба са зле. Необходима е много сериозна реформа в данъчната политика на страната спрямо земеделските производители – с данък трябва да се облага печалбата, а не оборота. За всеки вид производство в ЕС в рамките на КОПА има работни групи и в тях задължително присъстват представители от всички страни. Той изрази мнение, че българските земеделски производители също трябва да са включени там. Относно ОСП всички страни се интересуват какво предстои, но на този етап никой не може да отговори със сигурност. Г-н Уолш е на мнение, че ще мине още една година докато се вземе решение. КОПА няма да се съгласи с намаляването на бюджета, напротив – той трябва да се увеличи. Освен това гласът на всички земеделски стопани трябва да бъде чут в ЕК.

Вижте видео материал по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.