1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходима е спешна стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите

Необходима е спешна стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите

Ежегодно са необходими 15 млн.лв. за извършване на дейността

По тази тема дискутираха вчера, 09.07.2010 г., в Министерството на земеделието и храните министър Мирослав Найденов, изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД, Елица Попова, началникът на кабинета на министъра, Николай Пенков и представители на двете синдикални организации. Срещата беше по повод проведения протест на служителите на дружеството, свързан с финансовите проблеми и неизплатени заплати. „Състоянието на „Напоителни системи” ЕАД в момента е резултат от неглижирането на сектора „Хидромелиорации” и неправилната политика през последните 20 години”, обясни Елица Попова, изпълнителен директор на „Напоителни системи” ЕАД. Съществен проблем, който оказва влияние върху изпълнението на една от основните дейности е ненавременното и недостатъчното финансиране от държавата до момента.

Секторът „Хидромелиорации” включва два основни подсектора - напояване и предпазване от вредното въздействие на водите. Средствата, които  се осигуряват от държавния бюджет за изпълнение на дейностите за предпазване от вредното въздействие на водите са крайно недостатъчни. Ежегодно са необходими 15 млн.лв. за извършване на дейността, а от 2006 г. са осигурявани по- малко от 6 млн. лв.

„Към настоящия момент считам, че не е ясен механизма, по който ежегодно се определят средствата в държавния бюджет за изпълнение на тази дейност, коментира Елица Попова. Необходимо е средствата за тази дейност да се предвиждат като целеви разход, изрично записан в Закона за държавния бюджет за съответната година”, допълни още Елица Попова. „Дейност, която следва да се извършва целогодишно, традиционно се възлага, след като вече е изтекло цяло тримесечие от годината и при това с негарантирана финансова обезпеченост. На практика това лишава Дружеството от възможността да бъдат подготвени обектите за пролетното снеготопене и дъждове през този сезон”, обясни Елица Попова.

Присъстващите на срещата се обединиха около становището, че е необходима спешна стратегия за развитието на сектора, а именно  разработване на стратегия и адекватно законодателство, регламентиране собствеността на активите от хидромелиоративната инфраструктурата, моделите за управление на услугите и пътищата за развитието на сектора „Хидромелиорации”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.