1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходими са средства за ремонт на повредените от наводненията в Пазарджишко напоителни съоръжения

Необходими са средства за ремонт на повредените от наводненията в Пазарджишко напоителни съоръжения

Очаква се решение от Комисията по бедствия и аварии

Необходими са средства за ремонт на повредените от наводненията в Пазарджишко напоителни съоръжения, заяви началникът на „Напоителни системи”-Пазарджик Ангел Даскалов. Най-важният обект, който трябва да бъде възстановен, е скъсаната дига на река Луда Яна, близо до пътя за Пловдив. До момента са извършени възстановителни работи, средствата за това не са получени.

Вторият важен обект е дюкерът от напоителния канал на Паша арк, който е скъсан при наводнението. С много усилия е стабилизиран, тъй като от него се подава вода за напояване на над 10 хиляди декара. Той трябва да бъде изграден наново, защото за следващия поливен сезон  подава вода за площите в Мало Конаре и Цалапица.

Третият участък по река Луда Яна е в района на Мало Конаре.  Дигата  е била пред скъсване по време на наводнението, но е успяла да издържи. Два обекта има и по река Елшишка. Единият е участъкът със скъсаната дига по реката край село Драгор. Необходимо е отпускането на средства за трайното възстановяване на тази дига и стабилизирането на участъка.

Последният участък по река Елшишка е след магистралата в близост до Пазарджик. Има една част от дигата, която е започнала да се руши. За всички тези шест обекта „Напоителни системи”-Пазарджик очаква решение от Комисията по бедствия и аварии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.