1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходимо е да се осигури финансова независимост на горския сектор

Необходимо е да се осигури финансова независимост на горския сектор

Залесените площи ще се увеличават с 500 ха годишно

 

Стратегическият план за развитие на горския сектор за периода 2007-2011 г. има за цел да очертае конкретните действия в близките 5 години, като ги обвърже с необходимите средства за тяхната реализация. Затова осигуряването на по-голяма финансова независимост на сектора, която да гарантира повече средства за реинвестиции, е сред най-важните задачи. Това каза зам.-министърът на земеделието и горите доц. д-р Стефан Юруков по време на общественото обсъждане на документа в МЗГ.

Изграждане на икономически жизнен горски сектор върху основата на принципите на многофункционалното и устойчиво управление на горите е главната цел на плана за развитие на горския сектор за периода 2007-2011 г. В него се предвижда увеличаване с 500 ха годишно на залесените площи в страната, инвестиране на около 20 млн. лв. на година за строителство на близо 200 км горски пътища и на 15 млн. лв. за създаване на 5000 ха плантации от бързорастящи дървесни видове. Увеличаване на приходите от недървесни продукти и подпомагане култивираното отглеждане на лечебни растения, както и осигуряване на професионална квалификация на частните собственици на гори са други мерки, заложени в плана.

В общественото обсъждане участваха представители на всички заинтересовани страни – институти, браншови организации, неправителствени организации, синдикати и други. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.