1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Необходимо ли е възстановяване на поливното земеделие в България?

Необходимо ли е възстановяване на поливното земеделие в България?

В последните 20 години не са правени инвестиции в този тип инфраструктура

Въпреки че има спорове около официалните оценки и все още няма единни данни в какво състояние е напоителната инфраструктура в страната, големите земеделски организации от години настояват да започне модернизацията й. Според данни на най-големите сдружения на практика в последните 20 години не са правени инвестиции в този тип инфраструктура, като в момента загубите на вода по трасето са огромни, а такава не може да бъде осигурена за редица региони. Според данни на държавната фирма "Напоителни системи" към момента над 5.3 млн. дка земеделски земи са годни за напояване.

Същевременно обаче вода се ползва за между 220 и 270 хил. дка годишно, предимно в централните части на страната. Въпреки че от години има възможности за създаване на сдружения за напояване по райони, които да обединят ползвателите на вода, тази възможност така и не доведе до конкретни резултати. Според официалните числа в страната са регистрирани 89 такива дружества, от които реално работят едва около 15. Те пък ползват скромния 1% от хидромелиоративния фонд в България.

При доскорошната липса на загриженост от страна на държавата е налице тенденция за отглеждане на неполивни култури. През последните години сме свидетели на безогледно изсичане на горите, което увеличи оттока на водата към реките, вадят се инертни материали от реките, което промени профилите им. Оказва се, че съоръженията вече не са на местата, където са изградени.

Изпълнителната агенция по хидромелиорации е създадена по препоръка на екип от експерти на Световната банка, които през 1997 -1998 г. работят по пилотна програма за възстановяване на напояването в България. Тогава се прави и стратегията за развитие на поливното земеделие в България в условията на пазарна икономика. Едва през 2001 година обаче Изпълнителната агенция по хидромелиорации е започнала да функционира. През май  2010 г. Агенцията е закрита с постановление на МС. Не е ясно, какво е направила тя за поливното земеделие за този период.  В края на 2012 г., Световната банка има покана от МЗХ да даде препоръки и съвети при съставянето на една по-успешна ПРСР през следващия програмен период. Задачата на Световната банка е да направи преглед и анализ на съществуващата институционална и правна рамка, да формулира успешна политика за управление на водите и да реализира пилотни проекти. Представителите на Световната банка се надяват за 20 месеца да е изготвена цялата стратегия за управление на водите и да са направени необходимите промени за функционирането й.

В седмичната анкета на Agro.bg попитахме : Необходимо ли е да се възстанови поливното земеделие в България?

86% от нашите потребители искат спешни инвестиции за изграждането на напоителни съоръжения, докато само 14% са на мнение, че земеделците имат нужда от собствени напоителни системи, обединени в кооперативи.

Модернизацията на напоителните съоръжения ще бъде заложена по схема за насърчаване на колективни инвестиции, като все още не е ясно как ще се кандидатства за нея, тъй като ведомството е сериозно закъсняло с писането на програмата.

Ще успее ли МЗХ за 20 месеца (от които остават само 16) да направи това, което ИАХ не е свършила за 9 години? Чакаме с нетърпение резултата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.