1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Неравномерните по количество валежи, все още осигуряват необходимата влага на посевите

Неравномерните по количество валежи, все още осигуряват необходимата влага на посевите

 

Развитието и моментното състояние на есенните посеви в страната основно се определя от недостатъчното зимно влагозапасяване на почвата и недостатъчни норми на вегетационни валежи през месеците март, април и началото на май.

Количеството на валежите до момента са до 10% от нормата за сезона в Северна България. Като изключение до 20% от нормата са валежите в Североизточна България в районите на Добрич, Силистра и за Северозападна България в област Видин. В Югоизточна България количеството на падналите валежи е 30% от нормата за сезона.

Неравномерните по количество валежи, все още осигуряват необходимата влага на посевите, чието състояние в някои райони е критично.

Поради изпреварващото развитие на посевите през тази година, фенофазите на развитие изкласяване и цъфтеж настъпиха по-рано от обичайното със 7-10 дни, поради което недостигът на почвена влага неминуемо ще окаже негативен ефект върху формирането на репродуктивните органи при зимните житни. В резултат на поднормените валежи в страната, в преобладаващата част от посевите се наблюдават процеси на загуба на биомаса /нисък хабитус на растенията, редуциране на броя на стъблата и намаляване на листната маса/. Най-силно засегнати са районите на областите: Силистра, Разград, Търговище, част от Шумен, Русе, В. Търново, Плевен, Враца и Монтана. Там около 60 % от посевите изпитват много остър дефицит на почвена влага (на практика такава липсва от началото на м. април) и растенията в тях започват буквално да изсъхват. Това означава, че добивите ще са много ниски, а част от площите е вероятно да не се реколтират. Останалата част от посевите или около 35% са в малко по-добро състояние и ако паднат валежи от порядъка на 20-30 mm/м2 има вероятност да се получат добиви до 300 кг/дка. За сега е много малък делът на посевите (до 5%), които са в състояние да достигнат до 400 кг/дка. В останалите райони – Добрич, Варна, Русе (около Бяла), Стара Загора, Пазарджик, Бургас посевите са в сравнително нормално състояние, но с намален брой стъбла на квадратен метър, което е предпоставка за очакван по-нисък добив на зърно.

При ечемика положението е аналогично с тази разлика, че той се развива много по-бързо от пшеницата и там загубите ще бъдат относително по-малки, тъй като фенофазата на развитие в момента е наливане на зърното. В Северна България, там, където сушата е най-силна, се очакват около 15-20 % по-високи добиви от ечемик, в сравнение с пшеницата.

Засетите в оптималните срокове посеви от ечемик и с добра агротехника, все още са в добро състояние и представляват около 60% от засети площи в страната. По-ниски добиви се очакват при много рано и късно засетите есенни посеви /около 30%/, с лоши грижи и на по-леки, и слаби почви. До реколтиране на този етап няма да достигнат около 10% от площите.

Пролетни култури (слънчоглед, царевица, ечемик, овес и пролетна рапица, бобови култури – фасул, леща, грах)

Поради настъпване по-рано на пролетта в цялата страна масово се извърши сеитба на пролетни култури още в края на месец март. Основно слънчогледът и царевицата бяха сети през м. април. В настоящия момент в Северна България най-добре на недостига на влага се развива слънчогледа. В районите на Плевен, Силистра и Разград, където е засят по-рано е достигнал до 3-та двойка същински листа (10-13 см височина).

При ранната сеитба на царевицата посевите са поникнали с нормална гъстота, но започват да страдат от липса на влага. Растежът и развитието са силно подтиснати и вместо нормалното 4-5 лист като фаза, растенията се намират още във фаза 2-3 лист. Късно засетите посеви след 20 април, са поникнали 40-60% от семената. Ако засушаването продължи, възможно е да се стигне до проваляне на реколтата от всички култури с изключение на слънчогледа. При него добивът обаче ще е символичен – 50-80 кг/дка.

В случай на бъдещи валежи, очаква се те ще имат локален характер и няма да повлияят съществено на ситуацията в национален мащаб. В очакване на по-добри добиви, необходимо е валежите да бъдат от порядъка на над 50 mm/м2.

Фитосанитарното състояние на земеделските култури към 04.05.2007г.

Топлото за сезона време и липсата на валежи оказаха влияние както върху развитието на земеделските култури, така и върху развитието и разпространението на вредителите при тях.

По данни на РСРЗ към 04 май фитосанитарното състоянието на земеделските култури е следното:

ЕСЕННИЦИ (пшеница и ечемик)
Основни фенофази на развитие към настоящия момент са:
Пшеница – "поява на флагелния лист" до "начало на изкласяване";
Ечемик - "начало на изкласяване" до "начало на цъфтеж"

Борба с плевелите

Третирането с хербициди при есенните култури приключи в по – кратки срокове, като някои от площите / 10 – 15% / от засетите, останаха нетретирани, поради ускореното преминаване на фенофазите на развитие. Третираните с хербициди площи общо за страната са 9 894 680 дка - 82% от засетите, в това число пшеница – 8 561 780 дка - 82% от засетите и ечемик 1 658 740 дка – 80%.

Най-висок процент третирани площи с хербициди има в областите: Бургас 100% , Шумен – 95%, Ямбол - 93% и Стара Загора – 91%. Най- нисък е процентът в областите Пловдив – 57% и Монтана – 88%.

Икономически важни неприятели и болести към момента:
Листни въшки и цикади
Топлото и сухо време благоприятстваха намножаването на листни въшки и цикади по ечемика и пшеницата.

Обследванията, направени от специалистите на РСРЗ показват по - висока плътност от листни въшки в районите на Добрич, Плевен, Пазарджик, Видин, Варна, Враца и В.Търново. Третиране е извършено на около 450 хил. дка.

По-масова поява на листните въшки може да се наблюдава с настъпването на фенофаза "млечна зрялост" при пшеницата, което в съчетание с метеорологичните условия допълнително ще окаже негативно влияние върху формирането на добива.

Вредна житна дървеница

Възрастните индивиди са в плътност много под ПИВ. Наблюдава се яйцеснасяне и начало на излюпване на ларвите – в района на Монтана и Ловеч. Не се очаква плътност от ларвите над ПИВ.

Продължават наблюденията на развитието и плътността на неприятеля.

Житна пиявица – плътността на възрастните е от единични екземпляри до 2 бр./кв.м., което е много под прага на икономическа вредност /ПИВ/ – Ямбол, Сливен, В.Търново, Русе, Плевен и др. Само в района на Добрич е установено нападение над ПИВ на 9 700 дка пшеница, на които е извършено третиране. Към момента се наблюдава масово излюпване на ларвите.

Пшеничен трипс

Установено е начало на поява на неприятеля в посевите с пшеница /Видин, Враца, Пловдив и др./. Развитието на неприятеля се благоприятства от високите температури и ниското количество на валежите. Очаква се увеличаване на плътността от възрастни и ларви и завишаване на вредната им дейност.

Брашнеста мана по пшеницата

Нападение е отчетено предимно в по-гъстите посеви, по долните листа и стъблата. Установената степен на нападение е около и на отделни площи над прага на икономическа вредност. Общо третирани са 121,85 х.дка.

Засушаването задържа развитието на болестта и на този етап няма опасност от разпространение и влияние върху формирането на добива. Продуктивността на растенията се влияе в голяма степен от проявите на болестта в периода от поява лигулата на флагелния лист до цъфтеж.

Най-силно влияние засушаването е оказало в районите на Шумен, В.Търново, Ловеч, Монтана, Русе и Разград, което се изразява в малко на брой продуктивни братя, отмиране и изсъхване на листата от долните етажи и подтиснат растеж. В по- добро състояние са посевите в районите на Добрич, Сливен, Враца.

СЛЪНЧОГЛЕД - фенофаза – "поникване" – "втори - четвърти чифт същински листа"

Приключи сеитбата на слънчогледа и внасянето на почвени хербициди за борба с плевелите.

По данни на РСРЗ са засети са 4 272 44 хил. дка.

Сеитба с обеззаразени семена с фунгициди и инсектициди е извършена на 1 001, 90 хил.дка срещу мана и хоботници.

Внесени са почвени хербициди / след сеитба преди поникване/ за борба с плевелите на площ от 3 326 32 хил. дка, което е 78 % от засетите площи. Започна внасянето на вегетационни хербициди на отделни площи.

От вредителите най-голяма опасност представлява сивият царевичен хоботник. В районите на Враца, Русе и Плевен е отчетена плътност над Прага на икономическа вредност / 2 бр./кв.м. при поникване и 5-6 бр./кв.м. до 4-ти – 5-ти лист на културата/ на площ от около 15 хил.дка. Плътността е по – висока в площите без спазено сеитбообръщение или в новите посеви в близост с миналогодишните. В района на Бургас се наблюдава по – висока плътност от щурци на около 6 000 дка слънчоглед.

ЦАРЕВИЦА - "поникване" – "трети лист" Към момента са засяти 1 601,35 хил. дка. Почвени хербициди са внесени на 867 хил.дка, което е 54% от засятите площи. По дани на РСРЗ на 390 хил. дка е извършена сеитба с обеззаразени семена с фунгициди срещу почвени патогени и инсектициди срещу хоботници и телени червеи.

В района на Плевен е установена вредна дейност от възрастните на сив царевичен хоботник с плътност над ПИВ (2 бр./кв.м.) на 10 хил.дка. Наблюденията продължават.

Сухото и топло време ще благоприятства развитието и разпространението на хоботниците при слънчогледа и царевицата, като по-големи поражения да се очакват в посочените райони.

В периода 14 – 16 май 2007 г. ще бъде направено пълно обследване на площите с есенници от Областните дирекции "Земеделие и гори" , Националната служба за съвети в земеделието, Националната служба за растителна защита, и Националния център за аграрни науки.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.