1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Незаконното събиране и изкупуване на билки е нарушение на нормативините документи

Незаконното събиране и изкупуване на билки е нарушение на нормативините документи

В Плевенско правят проверки по сигнали

 

В общините Угърчин и Ловеч е извършена проверка по сигнал за масово изкореняване на лечебна ружа и бял оман. Събирането на билки от тези лечебни растения е забранено със заповед на министъра на околната среда и водите. При проверката на експерти от сектор "Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие" в РИОСВ в Плевен  се е потвърдила информацията, че жители на Катунец масово изкопават корени от лечебна ружа и бял оман и ги предават в центъра на селото. Проверени са обявените в РИОСВ билкозаготвителни пунктове в Катунец и Дойренци, при което не са установени билки в наличност. Това не изключва възможността защитените растения да се съхраняват и на други места. Халето в центъра на Катунец, където се предполага, че се пази събраното от природата, не е обявено като билкозаготвителен пункт или склад за билки и при проверката не е имало достъп до него. Въпреки това кметът е  информиран. Изпълнявайки задълженията, които има по Закона за лечебните растения, той е длъжен да следи за опазване на находищата на лечебните растения, които са общинска собственост, както и всички събирачи да имат позволително за ползване, издадено от съответната община срещу платена такса. Държавният служител не е бил запознат със забраните, въпреки че ръководството на община Угърчин е изпратило писма до всички кметства по предписание на РИОСВ в Плевен.

И през 2007 г. по сигнал в Катунец са били установени наличности на корени от бял оман и медицинска ружа, за което на нарушителя е бил съставен акт.

Територията на община Угърчин е богата на лечебни растения. Събирането на билки, от една страна, създава добър поминък на местното население, но, от друга, изисква и усилия за опазване на техните находища.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.