1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ние първи ще приложим еврорегламент 1857

Ние първи ще приложим еврорегламент 1857

Без компенсациите за пораженията от сушата ще бъде застрашена есенната сеитба

 

При изготвянето на калкулациите за компенсациите на зърнопроизводителите  от сушата Консултативният съвет по зърното прие да се изплатят 45 лв./дка за пшеницата и 40 лв./дка за ечемика. От браншовите организации на стопаните коментират, че техните изчисления са за със 7-8 лв./дка повече. Окончателният размер на помощите да бъде уточнен до 30 юни.

Производителите повдигат и въпроса, че много от тях няма да могат да се възползват от компенсациите, защото нямат производствена история, каквото е изискването на регламент 1857 на Европейския съюз.Те за първи път са засели пшеница и ечемик и нямат данни от предишни години. Други пък имат много ниски бази. Предстои от Брюксел да отговорят как тези фермери ще бъдат подпомогнати. Еврорегламент 1857 е приет в края на  2006 г. и нашата страна е първата, която ще го прилага. Явно казусите по него няма да бъдат един и два и въпросите към Европейската комисия ще са много. И е редно да се задават. Защото вероятно ще има и фалити, тъй като направените разходи ще са повече от компенсациите.

Това се потвърждава и от прогнозата на Асоциацията на зърнопроизводителите, че добивите от пшеница и ечемик в страната на много места ще паднат и под 100 кг/дка. Ако това се случи, средните добиви ще бъдат три пъти по-ниски от миналогодишните. Същото ще важи и за област Монтана. Все повече стават фермерите, които предвиждат, че тази година ще получат около 30% от планираните приходи, а някои няма да могат да покрият и направените разходи. Мнозина коментират, че компенсации от по 45 лв./дка са недостатъчни, а условията за получаването им са сложни. Ако зърнопроизводителите не получат парите, ще бъде застрашена есенната сеитба, а оттук и следващата реколта.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.