1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нихат Кабил изрази надежда във възникналите протести да няма политическа окраска

Нихат Кабил изрази надежда във възникналите протести да няма политическа окраска

 

Нямам точна информация за исканията на протестиращите зърнопроизводители от Стара Загора, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по повод напрежението у зърнопроизводители, които са обезпокоени за дотациите за есенниците и за горивото за селскостопанските машини. Кабил  изрази надежда във възникналите протести да няма политическа окраска заради предстоящата политическа есен. Министърът припомни, че е имало искане за преференция за горивата, което било за акцизни складове с оцветено гориво. Това обаче било извън компетенциите на Министерството на земеделието. В сила бил закон, който позволявал част от акцизът да бъде отстъпен. “Формулата, около която се обединиха всички - и Комисията по икономика и Комисията по земеделието и горите, Министерството на финансите, Министерството на земеделието - е отстъпената част от този акциз да се взема във вид на финансови средства след предоставяне на фактурите за закупено гориво и респективно след направените проверки на терен и чрез орто-фото картата”, допълни Кабил..

“Моето искане е нашите фермери, най-вече зърнопроизводителите, да получават достатъчно високи доходи от производството, за да имат една нормална печалба, която да им помогне във възпроизводството по нататък”, каза още министърът.

Засега била заделена сумата от 20 милиона лева в план-сметката на Държавен фонд „Земеделие” за есенната кампания. В зависимост от протичането й щяло да се вземе решение дали са необходими допълнителни финансови средства.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.