1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нихат Кабил: „Бизнесмени от Украйна са готови да инвестират в производството на вино у нас"

Нихат Кабил: „Бизнесмени от Украйна са готови да инвестират в производството на вино у нас"

Министърът не скри задоволството си от постигнатото в лозаро-винарския сектор у нас през изминалата година

 

"Бизнесмени от Украйна са готови да инвестират в производството на вино у нас", съобщи земеделският министър Нихат Кабил, който заряза лозята край свиленградското село Мезек. -Това е атрактивен пазар, за който си заслужава да се работи. Населението на Украйна надхвърля 50 млн.души, има огромен потенциал за успешна реализация на българските еликсири там.

"С надежда за добра реколта отпивам от хубавото ви вино", с тези думи Кабил изпълни ритуала по зарязването в масива на шато "Катаржина Естейт", собственост на групата "Балведере".

Министърът не скри задоволството си от постигнатото в лозаро-винарския сектор у нас през изминалата година.

80% от произведените у нас вина са изнесени зад граница. Само през първите 9 месеца на 2007 г. към различни страни в целия свят тръгнали 857 000 хектолитра, което е с 21% повече от достигнатите 711 000 хектолитра за същия период на 2006 г.

Родните вина са най-предпочитани в Русия. През миналата година за там са насочени 68% от целия износ. Освен това традиционни пазари за страната ни са Полша, Великобритания, Чехия, Литва, Германия, Скандинавските страни, Канада, Беларус.

 

 

AGRO.BG

"

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.