1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нихат Кабил благодари на Мариан Фишер Боел за високата и справедлива оценка, изказана за България

Нихат Кабил благодари на Мариан Фишер Боел за високата и справедлива оценка, изказана за България

 

 

"Искам да изкажа специална благодарност на еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони г-жа Мариан Фишер Боел за високата и справедлива оценка, изказана за България". Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по повод решението на Колежа на комисарите в Брюксел, според което за 2007 г. България ще получи пълната сума от над 250 млн. евро, предназначени за преки плащания.

"Поех ангажимент българското земеделие да не получи предпазна клауза и го изпълних. Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ в България наистина гарантира коректното използване на средствата на ЕС за преки плащания за единица площ и аз съм доволен, че това мнение се споделя и от еврокомисарите", каза още министър Нихат Кабил.

"Искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи и да подчертая, че оттук нататък ще продължим да работим изключително отговорно. Голямата цел сега е успешният старт на Програмата за развитие на селските райони, която за седемгодишния период 2007-2013 г. ще възроди българското земеделие", заяви министърът на земеделието и продоволствието.

Еврокомисар Мариан Фишер Боел информира ЕК за готовността на България и Румъния за прилагането на Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/. Тя заяви, че България гарантира коректното използване на средствата на ЕС за преки плащания за единица площ в земеделието. Представената информация се основава на проведените проверки на Генерална дирекция "Агри" в България и Румъния през месеците юни и септември тази година. На базата на експертните заключения Колежът на комисарите реши да не задейства предпазната клауза за земеделие за България, което означава, че страната ни ще получи пълната сума от над 250 млн. евро. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.