1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нихат Кабил: Програмата за развитие на селските райони трябва да стане достъпна за всички предприемчиви хора

Нихат Кабил: Програмата за развитие на селските райони трябва да стане достъпна за всички предприемчиви хора

 

За мен като министър на земеделието и продоволствието успешният старт на Програмата за развитие на селските райони е най-важният приоритет през оставащите две години от мандата на правителството. Ако направим така, че тази програма стане достъпна за всички предприемчиви хора, свързали плановете за бъдещето си с агробизнеса, след седем години ние ще видим една променена България. Това каза  министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на официалното закриване на работата по туининг проект по програма ФАР "Подготовка на Министерство на земеделието и горите да прилага втория стълб на ОСП – Развитие на селските райони", който е реализиран съвместно с Министерство на земеделието, храните и околната среда на Австрия и Министерство на земеделието на Италия.

Съвместната работа по проекта започна преди две години, като средствата от ЕС за изпълнението на заложените цели са в размер на 883,470 евро, а националното съфинансиране е 80 500 евро. Основата цел е била подготовката на Министерство на земеделието и горите да управлява помощта от ЕС по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, подчерта в презентацията си ръководителят на туининг проекта за Австрия, г-н Франц Пачка.

Министър Кабил представи в своята презентация четирите стратегически цели и приоритетните оси, по които те ще бъдат изпълнени. Той припомни, че средствата за развитие на селските райони у нас за следващите 7 години са 3 млрд. 242 млн. евро.

Първата цел "Развитие на конкурентоспособни и основани на иновации селско и горско стопанство и хранително-преработвателен сектор" ще бъде постигната преди всичко чрез прилагането на мерките по ос 1 от Програмата за развитие на селските райони, за която са предвидени 41 % от общия бюджет на Програмата за четирите оси. Втората цел "Опазване на природните ресурси и защита на околната среда в селските райони", поставя на преден план развитието на селскостопанските методи, които водят до устойчиво управление на земите и горите. Тази цел ще бъде постигната чрез ос 2, а планираният бюджет по този приоритет е 27 %. 30 % са за третата цел "Подобряване на качеството на живот и разнообразяване на възможностите за заетост в селските райони", която ще се постига чрез прилагане на мерките по ос 3. За четвъртата приоритетна ос, свързана с изграждане на капацитет на местно ниво за заетост и диверсификация, са заделени 2,5 % от средствата на Програмата, посочи министър Кабил.

Той благодари на всички, които са работели за изготвянето на Националния стратегически план и Програмата за развитие на селските райони - двата най-важни програмни документи на България за развитие на селските райони. Убеден съм, че нашата Програма ще бъде одобрена с висока оценка от ЕК още до края на годината, защото в нея са заложени опита и капацитета на много експерти, подчерта още министър Кабил.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.