1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нихат Кабил ще предложи да бъде сменено името на министерството

Нихат Кабил ще предложи да бъде сменено името на министерството

 

 

 

 

 

 

Ще предложа на Съвета на тройната коалиция, заедно с решението за отделянето на сектор гори в отделна държавна агенция, да се промени името на нашето министерство на "Министерство на земеделието, храните и развитие на селата". Трите основни стълба на министерството тогава ще бъдат аграрното развитие, храните /от производството, през контрола до пазара/ и развитието на селата. Ще предложа и създаването на Изпълнителна агенция по храните към министерството. За това предложение съм готов да се аргументирам. В много страни е така, например в Чешката република хранителната и питейната промишленост са към Министерството на земеделието. Това обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на съвместната си пресконференция днес с министъра на земеделието на Чешката република Петр Гандалович, който е на официално посещение у нас.

По-рано на срещата между двамата министри бяха обсъдени сферите на сътрудничество в областта на земеделието между двете страни. Министър Кабил подчерта, че Чехия може да помогне много в развитието и модернизацията на хранителния ни сектор. Стандартите на храните, контрола върху тях, защитата на родното производство от некачествени продукти и обединяване на усилията в защита на географските произход на храните - това са сферите, в които може да черпим от чешкия опит, заяви министър Кабил. От своя страна министър Гандалович посочи, че днешната среща е добро начало на сътрудничество между двете страни.

През 2006 г. стокообменът между България и Чехия достига 419,7 млн. щ. долара. Спрямо миналата година той бележи ръст от 92,9 млн. щ. д., което е повече от 28 %. Вносът от Чехия е 338,9 млн. щ. долара, като делът на селскостопанските стоки е само 5 %, а износът на български стоки е 81 млн. щ. д., от които 22 % са селскостопански, посочи министър Кабил. Българската страна ще продължи да подкрепя всички инициативи, свързани със стимулирането на двустранния стокообмен, подчерта още министър Кабил.

По време на срещата генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев и генералния директор на Държавната ветеринарна служба на Чешката република Милан Малена, подписаха Меморандум за разбирателство между Държавната ветеринарна служба на Република Чехия и Националната ветеринарномедицинска служба на Република България за сътрудничество в областта на публичното здраве от ветеринарна гледна точка и здраве на животните.

С този Меморандум двете страни се споразумяха за размяна на ветеринарни специалисти и сътрудничество между лабораториите на ветеринарните служби в областта на диагностициране на животинските болести и хигиената на храни от животински произход.

По-рано днес двамата министри откриха българо-чешки бизнес форум на тема: "Единен европейски пазар-опитът на Чехия и перспективите пред България" в хотел Шератон.

За България като нов член на Европейската общност е от особено важно значение да се запознае отблизо с чешкия опит по отношение развитието на селските райони, контролd и безопасността на храните и възможностите за взаимен търговски обмен. Това заяви министър Нихат Кабил пред присъстващите на форума.

Сътрудничеството между нашите министерства дава добра рамка на партньорство между фирми от двете държави, обяви от своя страна министърът на земеделието на Чешката Република Петр Гандалович. В Европейския съюз, за щастие, имаме възможността за свободен стокообмен, така че бизнесмените трябва сами да открият своите партньори, подчерта министър Гандалович.

Целта на посещението на 45-членната чешка бизнес делегация е осъществяването на контакти с българки партньори, опознаване на възможностите за съвместна дейност и представяне на чешкия опит в процеса на европейската интеграция. Имаме какво да ви предложим, защото нашето земеделие има дълбоки корени и традиции, декларираха на форума представители на чешкия бизнес. Най-важните селскостопански стоки, които Чехия изнася за България, са мляко, сирена, хранителни добавки, кафе, чай и екстракти. България изнася за Чехия хлебни изделия, вино, краставици, тютюн и шоколад.

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.