1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нивата на реките ще се понижават или задържат

Нивата на реките ще се понижават или задържат

Водните количества в по-голяма част от страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ - БАН) днес ще е без валежи. В сряда и четвъртък също няма да вали.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 25 до 8 ч. на 26 октомври) водните нива на реките в цялата старана са се понижавали. По-заначителни понижения са регистрирани на река Огоста при Бутан с - 42см, р. Осъм при с. Изгрев с - 37см ( Дунавски басейн), р. Марица при Свиленград с - 25см, (Източнобеломорски басейн). Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са горните течения на реките Искър, Вит, Осъм, Черни Лом (Дунавски басейн), реките в Черноморския басейн, Тунджа, Върбица (Източнобеломорски басейн) и в горното течение на река Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 42 см до + 5см

Черноморски басейн: понижения с до + 5 см

Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива от - 25 см до + 15см

Западнобеломорски басейн: водните нива са се понижили с до - 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 денонощия се очаква водните нива на наблюдаваните реки да се понижават или задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 27, 28 и 29.10 ще са около и над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 27, 28 и 29.10, че водните количества ще бъдат около и над средномногогодишната стойност, но под.  прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30.10 ще бъде около и над средномногогодишната стойност и ще започнат да се понижават в целия водосбор.

Черноморски басейн –  и през следващите 2 дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да се понижават.

Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да се понижават. Системата за ранно предупреждение на НИМХ - БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 се очаква водните нива в целия водосбор да се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.