1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нивата на реките ще се понижават слабо или ще остават без изменение

Нивата на реките ще се понижават слабо или ще остават без изменение

Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за средни води

Днес  и в сряда ще се задържи без валежи. В четвъртък само на отделни места, главно в Източна България и северните райони ще превали слаб дъжд. Количества 1-3 л/кв.м. През изминалото денонощие (от 8:00 часа на 6.12. до 8:00  часа  на 7.12.) водните нива на почти всички наблюдавани реки в страната са продължили да се понижават. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за средни води. Водните количества на реките Янтра (основно течение), Черни Лом (долно течение) - (Дунавски басейн), Провадийска (долно течение) - (Черноморски басейн), Марица (долно течение) - (Източнобеломорски басейн), Струма (горно течение) -(Западнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Водното количество на реките Осъм (горно течение), Черни Вит и Стара река– (Дунавски басейн), Марица (горно течение) - (Източнобеломорски басейн) и на черноморските реки Провадийска (горно течение), Айтоска и Факийска са около праговете за ниски води. Около праговете за екстремно ниски води е водното количество на река Черни Вит (Дунавски басейн). Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн -  от -10 см до +8 см;

Черноморски басейн - нивата на наблюдаваните реки са останали без изменение.

Източнобеломорски басейн -  от -9 см до +8 см;

Западнобеломорски басейн - от -6 см до +7 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

В Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни речните нива в по-голяма част от басейна ще се понижават или ще се задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 8, 9 и 10.12 около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 8, 9 и 10.12 около и под средномногогодишната стойност. Водните нива в целия водосбор ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11.12 ще бъде около средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществено изменение.

Черноморски басейн днес и през следващите 1-2 дни нивата на повечето реки ще се понижават или ще останат без изменение.

Източнобеломорски басейн - днес и през следващите 1-2 дни речните нива на по-голяма част от наблюдателните реки ще се понижават.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките реките  Арда, Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира водни нива в басейните на реките под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн - днес и през следващите 1-2 дни нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще останат без изменение.

В направената прогноза не се отчитат влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.