1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НЛВК даде началото на националните дегустации

НЛВК даде началото на националните дегустации

Чуждестранни дегустатори ще оценяват вината

На 22 февруари, във виенския павилион на Пловдивския панаир, бе дадено началото на Националните дегустации 2010, на които ще се определят носителите на „Златния ритон” - най-престижните ежегодни винени награди.

За първа година половината от членовете на дегустационните комисии са световно признати експерти-енолози и еножурналисти: Каролин Гилби от Великобритания, Греъм Брадшоу от Нова Зеландия, Джовани Гардена от Италия, Ото Гайгс от  Швейцария и Дейвид Фюрер от САЩ. Стартът бе даден от председателя на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

„Участието на чуждестранни дегустатори в комисиите, цели да осигури прилагането на световни критерии при  оценяване на конкурсните проби, което е условие за по-добра и професионална реклама на българското вино по света, и защитава имиджа на конкурса, като допринася за международния му авторитет”, обяви председателят на камарата проф. Пламен Моллов.

В Националните дегустации 2010, участват 594 броя проби вина, 69 проби ракия и 13 проби винено бренди. Тази година дегустационните проби са с 15% по-малко в сравнение с миналата година и са  в рамките на прогнозния спад от икономическата криза. Според експертите в бранша голяма роля играят и по-високите критерии за оценка на качествените българските вина. 

Проф. Пламен Моллов обяви, че Националната лозаро-винарска камара започва консултации за промени в Закона за виното и спиртните напитки. Стъпката е провокирана от нелоялната конкуренция на производители на домашно вино, които не са регистрирани като търговци, но пласират продукцията си към пазара. Бе даден пример с масова продажба на домашно произведен алкохол в хотелски вериги, което влияе отрицателно върху имиджа на българското вино.

„От 20 години идвам в България и виждам много положителни промени във винената индустрия. Сега е важно да се разграничи домашното производство на вино от качествените индустриални продукти. Положително е, че много от винарските изби в България вече инвестират в собствени лозя, което подобрява качеството и имиджа на българското вино. Вече гроздето расте в лозята, а не в каросериите на камионите.”  каза Каролин Гилби. Енологът Джовани Гардена  допълни, че в Италия има закон, който забранява търговията с домашно произведено вино. „Немислимо е вино, произведено за домашна консумация да се продава в търговската мрежа. Стриктно се следи виното в търговската мрежа да е със сертификат за произход, качество и платен акциз.”

Тазгодишните награди ще бъдат раздадени на специална церемония „Нощта на „Златния ритон”. Новите послания и визия на спектакъла  ще осъществят идеята на ръководството на НВЛК за  повишаване престижа на винената индустрия и ще създадат условия на всички земеделски и индустриални браншове за взаимодействие. На бала ще бъдат поканени посланици на държави с традиции във винопроизводството и на държави, които са потенциални пазари за българското вино.  В рамките на Винария 2010, НЛВК ще организира кръгла маса с участието на лектори от Франция и Италия.  Ще бъдат дискутирани темите за винения туризъм и международния опит в усвояването на европейските фондове; дегустации на наградените вина, както и курс по дегустации за любители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.