1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Номинацията на Христо Цветанов за зам.-министър на земеделието получава широка подкрепа

Номинацията на Христо Цветанов за зам.-министър на земеделието получава широка подкрепа

Снимка:

Проблясъци на обединение на сектора по веригата зърно-брашно-хляб в Деня на хлебаря - Спасовден

Христо Цветанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ получава широка подкрепа от националнопредставени неправителствени и синдикални организации от сектор Земеделие във връзка с номинацията му за заместник-министър на земеделието и храните.

АЗПБ вече получи официалните позиции на  Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/, Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/, които подкрепят номинацията на Христо Цветанов. Кандидатурата е подкрепена и от структурните звена на АЗПБ – Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ, Експертния съвет по плодове и зеленчуци към асоциацията и от Експертния съвет по животновъдство към АЗПБ.

В писмото на Асоциацията на свиневъдите в България, подписано от председателя на организацията д-р Добрин Папазов и изпратено до министъра на земеделието и храните Димитър Греков е записано: „Считаме, че номинираният от Асоциацията на земеделските производители в България г-н Христо Борисов Цветанов притежава нужните качества за заместник министър на МЗХ". В писмото се казва още „същият има необходимия професионален опит в областта на земеделието. Извършвал е дейност, свързана с обединение на земеделски производители, и е компетентен по техните проблеми. Подържа контакти с браншови организации в чужбина. Неговият избор би Ви подпомогнал във Вашата работа като министър.“

В писмото от ФНСЗ до професор Греков и до изпълнителния директор на АЗПБ Ивайло Тодоров се подчертава дългогодишния успешен социален диалог и активната работа за подобряване на състоянието на сектора в неговото социално измерение. В писмото, подписано от председателя на ФНСЗ Светла Василева се казва още: „Като социално отговорна и демократична организация, защитаваща интересите на работещите в отрасъла, днес повече от всякога разчитаме, че с назначението на г-н Цветанов в екипа на МЗХ ще се засили диалога и доверието между институциите в лицето на правителството и социалните партньори – работодателски организации и синдикати – и ще се подобри социалната обезпеченост на работещите в сектора.“

В подкрепа на идеята да има представител на браншовите организации за заместник- министър се обяви и Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В отговор на официалния адрес на АЗПБ по повод Спасовден - празник на хлебаря тя заяви: „Ние трябва да приемем протегнатата ръка от министър Греков, която е сигнал за развитие на демократичните ценности в България.“

Припомняме, че с решение на Управителния съвет на АЗПБ ръководството на неправителствената организация, която обединява земеделски производители от всички браншове на сектор земеделие номинира Христо Цветанов за заместник- министър на земеделието и храните. Това стана по повод отправеното от проф. Димитър Греков предложение към неправителствените организации в сектора да му представят своето предложение за заместник-министър. Позицията на АЗПБ заедно с официалните писма за подкрепа е изпратена до министър-председателя Пламен Орешарски и до Министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Визитка

Христо Борисов Цветанов е роден на 12 август 1974 г. в гр. Свищов. През 2005 г. завършва специалността „Стопански и финансов контрол” в Стопанска Академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов. Магистърската си степен по специалност „Растениевъдна продукция” получава през 2007 година от Факултета по агрономство към Аграрния университет в град Пловдив.

Христо Цветанов е регистриран земеделски производител, отглежда пшеница, рапица, царевица, слънчоглед, соя. На 200 дка собствена земеделска земя успешно осъществява зеленчукопроизводство.

От 2007 г. Христо Цветанов е регионален координатор на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ за района на градовете Свищов, Белене и Никопол. От септември 2009 г. е председател на УС на АЗПБ, а през 2012 г. е преизбран за председател за втори мандат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.